~~Stumpista Lainattua~~

Ajattelin lattaa tähän viestiketjuun asiallisia ja hienoja kommentteja , asiaan perehtyneiltä kirjoittajilta. Onhan tälle foorumille kirjoitettu jo yli 80000 viestiä.

Nm. Esa kirjoittama

"Lopettamisessa on kaksi puolta. Nikotiinista toipuminen menee kutakuinkin automaattisesti ajan kanssa niin, että puolen vuoden päästä viimeisestä tupakasta tai muusta nikotiinitankkauksesta se on käsitelty. Mutta tuo henkinen puoli ei tapahdu automaattisesti, vaikka aika siinäkin on iso apu. On ihmisiä, jotka ovat olleet vuosia polttamatta ja sitten aloittaneet uudestaan. Se johtuu juuri siitä, ettei henkinen irtautuminen tupakasta ole vielä onnistunut, vaan edelleen kuvittelee, että tupakasta voisi tulla hyvä olo.

Siihen en valitettavasti pysty antamaan mitään patenttiratkaisua, millä sen lopulliseen vapautumiseen johtavan ymmärryksen saavuttaa, mutta ainakin asenne vaikuttaa paljon. Pitää olla valmis muuttamaan käsityksiään ja myöntämään olleensa väärässä. Tupakointiinhan liittyy aina itsepetos, siinä sulkee tietoisuudestaan tupakan haitat ja omaksuu mielellään kaikki uskomukset, jotka saavat tupakoinnin näyttämään vähemmän typerältä. Jokainen tupakoija tekee näin, koska kukaan ei halua ajatella olevansa säälittävä huumeriippuvainen, vaikka juuri sitä tupakoija on. Lopettamisen jälkeen pitää päästä omaksumistaan virheellisistä käsityksistä eroon. Tai oikeastaan niistä ei pääse kokonaan eroon, mutta pitää ymmärtää, että ne eivät ole totuudenmukaisia. Silloin niistä häviää voima.Ehkä kaikkein keskeisin harha on, että tupakointi on miellyttävää. Ei ole. Tupakoija alkaa suunnilleen tunnin kuluttua edellisestä tupakasta kokea nikotiinivieroitusoireita, jotka ovat epämiellyttäviä. Jos ei heti pääse tupakalle, tupakoija hermostuu, on levoton ja tuskainen. Kun hän pääsee tupakalle, vieroitusoireiden loppuminen on helpotus. Se on se, mitä nimitetään tupakan nautinnoksi. Mutta se on pelkkä harha. Hyvä vertaus on liian pienien kenkien pitäminen. Kun kengät saa pois jalasta, se on samanlainen nautinto kuin tupakka. Mutta tupakoinnin lopettaminen vastaa kenkien vaihtamista sopiviin. Kun nikotiinista pääsee eroon, ei ole mitään vieroitusoireita, mihin tupakka voisi auttaa. Tupakoimattoman olo on koko ajan parempi kuin tupakoijalla edes juuri savukkeen jälkeen, sillä nikotiini pitää elimistön jatkuvassa stressitilassa. Tupakoija on aina hermostuneempi kuin tupakoimattomana olisi. Tämän kun ymmärrät, olet jo pitkällä.[/quote]
«13456721

Viestejä yhteensä

 • Lala Tampere
  editoi joulukuu 2008
  Hyvä idea, Tupakoimatta!
  Helpottaa suunnattomasti tämmöisten kärsimättömien otusten elämää, jotka ei jaksa aina kaikkia ketjuja läpi koluta! :)
 • editoi joulukuu 2008
  Jep , täältä löytyy niin uskomattoman hienoja kirjoituksia , miksi mennä ns.merta edemmäs kalaan  Nm . Boondock kirjoittama  Koettakaa heikkohermosimmat kestää kun,minä nyt taas höpisen tarkotuksella vähän eri näkökulmasta tohon tylsistymiseen, koska minua se autto tajuamaan tupakkariippuvuutta paremmin ja varsinki sitä millanen huume nikotiini on neurobiologisesti.

  Siteraan tässä NIDA tutkija Nora Volkovin tutkimusta. Elikkä, kun ihminen on riippuvainen huumeesta(nikotiini jne) kemiallista riippuvuutta sairastavan ihmisen dopamiinirata on jatkuvassa yli kiihtyneessä tilassa. Tuohon dopamiinirataan kuuluu D2-reseptori joka määrittelee kuinka riippuvaiseksi ihminen tulee. D2-reseptoreiden määrä määrittelee kenestä tulee huumeriippuvainen helpoiten. D2-reseptorin määrä/toiminta elänkokeissa on osoittanut sen, tämä reseptori kehittyy eläimillä/ihmisellä elämänkokemusten, tiedon, positiivisuuden yms vaikutuksesta(on muuten aika uskomatonta). D2-reseptoreiden lukumäärää aivoissa vähentää stressi, epävarmuus, pelot, huonot elämäolot/kokemukset yleisesti.

  Tunnetusti tupakka kiihdyttää ihmisen adrealiinitasoa ja sitä kautta tupakoiva on jatkuvassa stressitilassa tietämättään, joten se vähentää näitä D2-reseptoreiden määrää radikaalisti aivoissa. Kun lopettaa tupakoinnin niin tämä dopamiinirata alkaa elpymään pikku hiljaa. Se ei tapahdu muutamassa kuukaudessa. Mitä enemmän pyrkii kohta uudenlaista ajatusmallia, ymmärtämistä ja peräti elämää, niin tämä järjestelmä tervehtyy nopeammin. Jos jää tuleen makaamaan, ihmettelemään ja odottelemaan, niin näiden D2-reseptoreiden määrä ei kasva ja ihminen tuntee olevansa koukussa edelleen. Mitä aktiivisemmi psykoanalyyttisesti ja fyysisesti pyrkii edistämään muutosta, sitä nopeammin ja parempia tuloksia

  Eli lyhyesti sanottuna kyse ei ole tahdonvoimasta jne vaan muutoksesta. Aivojen toiminta muuttuu neurobiologisesti lopettamisen jälkeen, joten on selvää että ihmisen psyyke myös muuttuu. Tupakoinnin lopettaminen sysää aivot täysin erinlaiseen toimintamalliin, mutta ihmisen psyyke vielä voi jäädä vanhaan kiinni ja siinä on se klikki joka tulee neurobiologian ja psyykkeen kohdatessa, kun toinen näistä muuttuu. Tupakkoinnin lopettaminen ja varsinkin sen onnistuminen vaatii ihmiseltä aktviivista uudelleen sopeutumista uuteen tilanteeseen. Tietysti se on eri asia kun se tekee halusta kuin että on pakko sopeutua.

  Tätä kyssäriä oon kyselly yleisesti ihmisiltä, että kuinka monta yli 30 ikävuoden ylittämisen jälkeen tupakoinnin aloittajia tunnette. Tuo kyssäri liittyy siihen oppimisen vaiheeseen, se oppiminen määrittelee noita neurobiologisia asioita, miten käyttää aivoja.
 • editoi joulukuu 2008
  Esan kirjoituksissa on se olennainen juttu, että sen tajuaa kaikki, vaikka pää olisi kuinka sekaisin lopettamisen tuskissa! Hyvä nosto!
 • editoi joulukuu 2008
  :!:
 • editoi joulukuu 2008
  Tuohon Esan kirjoitukseen (joka lainaa sujuvasti, mutta oikein, Carria) on "sisäänleivottu" ajatus myös väärin lopettamisen mahdollisuudesta. Olen aina ollut samaa mieltä, sillä tuntuu siltä, että jotkut ovat tupakkalakossa lopunikää, vailla savutonta identiteettiä.
 • editoi helmikuu 2009
  J
 • editoi joulukuu 2008
  Ei ole olemassakaan "väärää" tapaa lopettaa.
 • editoi helmikuu 2009
  Ni
 • editoi joulukuu 2008
  Yritän tehdä tästä viestiketjusta järkevään , asialliseen keskusteluun perustuvaa.
  Olisiko mahdollista miettiä ennenkuin painaa sitä enter -nappulaa, antaako lähettämäsi viesti mitään rakentavaa keskusteluun.

  Harras toiveeni on , jos et halua jättää itsestäsi kovin yksinkertaista kuvaa, perustele väittämäsi , pelkkä esim ." ei ole olemassakaan "väärää" tapaa lopettaa"- ei anna mitään keskusteluun.

  Jos saan kohteliaasti pyytää : toivoisin mahdolliset vastaväittämät , tästä aiheesta esim. ärsytysosastoon.
  kiitos

 • nipa Eteläsavo
  editoi joulukuu 2008
  Tota, minulle yksinkertaiselle tyhmälle iski sellainen uteliaisuuden puuska että kertokaa mitä on väärä tupakoinnin lopetus ja mikä oikea tapa lopettaa. :oops: :roll:
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.