Omakohtaiset tupakan aiheuttamat terveyshaitat

Kaikki tietävät, että tupakka tappaa, aiheuttaa syöpiä ja kaikkea mahdollista haittaa terveydelle. Mitä jos tuodaan ne täällä lähemmäksi omakohtaisin kokemuksin ja puretaan monilla kytevä ajatus siitä että lopettaa sitten joskus, mutta ennen kuin nämä sairaudet koskettavat itseä?

Aloitin tupakoinnin noin 15-16-vuotiaana ja olen pitänyt kaksi noin 8-9kk taukoa, mutta sortunut sen jälkeen uudelleen. Olen nyt 33-vuotias. Nyt lopetin mm. seuraavista syistä:

- Pieni ylämäki parinsadan metrin kotimatkalla (liikennevälineistä) hengästyttää kauppakassien tai vähänkään nopeamman kävelytahdin kanssa. 33-vuotiaana. Näillä keuhkoilla pitäisi selvitä kuitenkin vielä seuraavat 40-50 vuotta.
- Olen parinkymmenen viimeisen baari-illan aikana ja jälkeen saanut uskomattomia aivastus- ja nuhakohtauksia, jotka kestävät 0,5-1,5 tuntia ja loppuvat vasta allergialääkkeellä. Näitä ei tule silloin kun olen ollut polttamatta.
- Aamuisin minulla on nuha.
- Kurkku on baari-iltojen jälkeen välillä tosi kipeä.
- Vuosi sitten kun olin ollut n. 9kk tupakoimatta, juoksin lenkillä 10km. Nyt kokeiltuani lenkkeilyä pitkästä aikaa, jouduin vaihtamaan kävelyyn noin 2km jälkeen, sillä lima nousi niin voimakkaasti keuhkoista ylös. Lisäksi keukoihini sattui vielä tunnin päästä lenkistä.
- Yritin aloittaa uudelleen kuntopotkunyrkkeilyn, mutta sain siitä pahat parin päivän migreenikohtaukset heti urheilun jälkeen: epäillään ponnistuspäänsäryksi, johon liittyy voimakkaasti hapenpuute.
- En aiemmin tajunnut että minulllakin on tupakkayskä. Havahduin siihen vasta kun jossain sanottiin, että sitä ei itse huomaa, mutta tupakoimattomat kaverit kyllä kertoisivat jos kysyttäisiin. Sitten huomasin, että useinhan minäkin kurkkuani selvittelen.
- Tällä kertaa edellisen tupakattomuuden jälkeen oireet ovat pahemmat kuin koskaan. Pelkään todella alkavaa / alkanutta keuhkoahtaumatautia. Ja sen kaltaiset oireet on kasvaneet vauhdilla. En olisi vielä kesällä ajatellut tätä tilannetta.
«134

Viestejä yhteensä

 • editoi marraskuu 2011
  Minä en varsinaisesti ole koskaan huomannut mitään vaikutuksia terveyteen, siis ilman lääkärin tekemiä tutkimuksia. Mutta nyt kun sanoit, niin huomasin.
  Ja itseasiassa tajusin muutamia juttuja.

  Ensinnäkin,
  Isäni joka on jo vuosia polttanut rykii jatkuvasti puhuessaan, kun ääni alkaa sortumaan. Olen huomannut saman omalla kohdalla kun puhun pitkään. Joudun vähän väliä rykimään, että ääni tulee.
  En ollut tätä ajatellut tupakan aiheuttamaksi ennen tätä sinun viestiä :shock:
  Luulin ihan oikeasti sen olevan jokin "sukuvika" joka sattumalta vaivaa isää ja minua (me olemme ainoat tupakoivat).

  Toisekseen,
  minulle on jokusia kertoja huomautettu korkeasta lepopulssista. Tilanteessa kuin tilanteessa, joissa rasitusta ei ole, eikä ole ollut tunteihin, minun pulssini on ollut jatkuvasti yli 80 bpm. Ainoastaan aamuisin pulssi on ollut vähän matalampi ja alle tuon 80 bpm.

  Tupakanpolton lopettamisen jälkeen lepopulssi on tippunut huomattavasti. Nyt se on hieman yli 60 bpm.
  Mieletöntä..

  Samoin lenkillä huomaa pulssin pysyvän paljon matalammalla, kuin normaalisti. Eroa en ole muutoin huomannut, mutta sykemittaria käyttäessä ja seuratessa sen huomaa (kalorimäärät normilenkillä jää paljon pienemmäksi, kun pulssi pysyy matalampana)

  Viimeksi kun olin polttamatta noin 10kk sairastin ensimmäiset 3kk jatkuvasti erilaisia flunssia, influenssan yms. ja se yskä.. se yskä oli ihan kamala. Helpotti vasta useiden kuukausien yskimisen jälkeen.

  Toivottavasti tällä kertaa ei samanlaista tule.


 • kira Kantahäme
  editoi marraskuu 2011
  Iltaa Maatuska,

  Ahtautumaa minäkin aloin pelätä tosissani. Kaikkein eniten ärsytti karsee tupakkayskä. Joka aamu piti mennä kuitenkin terassille just heränneenä köhimään ja vetämään sauhut.

  Kyllä oikein hävetti kun yskitti niin maar pi...sti. Eilen alkoi 3. viikko savutta ja yskä on ainakin häipynyt. Saa nähdä koska tulee se aika kun lima alkaa irrota noista kanavista 40 vuoden savuttelun jälkeen.

  Tuntuu hyvältä kun nytkin voin vetää oikein syvään henkeä tähän aikaan illasta. Kolme viikkoa sitten en siihen pystynyt.

  Tsemppiä sulle ja pysytään mukana savuttomissa niin on kivampi seurata savuttomia kuin sortuneita vaikka silloinkaan ei saa lopettaa näillä sivuilla selailua. Täältä ainakin minä saan suurimman jaksamisen :!: :thumbup:
 • ZeetaZeeta Pohjois-Savo
  editoi tammikuu 2015
  *Jatkuvasti ääni käheä ja lähtemässä (ihana puhua ihmisille, kun on muutenkin hiljainen ääni ja sekin sortuu koko ajan)
  *Yskää ja limannousua
  *Jatkuva väsymys, mihinkään ei pysty keskittymään
  *Huimaa, välillä vaikea katsoa suoraan, kun päässä pyörryttää tai jotain
  *Huono hapenottokyky
  *Huono ääreisverenkierto!
  *Ärtyneisyys

  Ja saas nähdä, mitkä muut vaivat vielä tupakan aiheuttamia. Aika näyttää!
 • editoi tammikuu 2015

  Lopullinen niitti lopetuspäätökselleni tuli elokuussa kun purin kameralta kuvaamaani videota. Jossain vaiheessa videota kuulin omaa köhääni - ja tajusin että olen aika ajoin köhinyt jo usean kuukauden ajan. Että onko minulla tupakkayskä?! Se oli kamalaa tajuta.

  Olen myös väsähtänyt helposti jyrkissä ylämäissä - ylipäätään kuntoni on ollut tosi huono. Minulla on myös reilusti ylipainoa joten oli ihan korkea aika tehdä asialle jotain. Olen helpottunut ja tyytyväinen että olen pystynyt olemaan polttamatta jo näin kauan ja pidän tiukasti kiinni siitä että savuttomuus on pysyvä elämäntapa. Ne ylämäetkin menevät nyt jo hieman sujuvammin.

  Hengitystieinfektioita minulla myös on ollut enemmän kun tarpeeksi. Tänä talvena olen niiltä välttynyt, mutta niin on muukin perhe joten paha sanoa onko tupakoimattomuudella ollut vaikustusta.
 • editoi lokakuu 2015
  Vanha ketju, mutta hyvä aihe niin kirjotanpas vähän :)

  Minä olen nyt 34, polttanut 14-15v saakka. Viimeiset n 2 vuoden aikana alkanut tulla hengenahdistusta, tunnetta ettei ilma kulje kunnolla. Myös yskää ja varsinkin iltaisin limannousua. N 2 kertaa vuodessa tosi paha keuhkoputkentulehdus ja yskä joka kesti viikkoja. Lopettaminen aina mielessä (varsinkin iltaisin kun nukkumaan meno tuskaa). Koko kesän pohjustin lopettamista, hain reseptin ja kerroin kaikille että syyskuussa lopetan. Ja nyt pian tulee 1 kk täyteen, ja voin vain sanoa että tämä olisi pitänyt tehdä aikaa sitten!
 • editoi lokakuu 2015
  Tdella hyvä aihe. Minäkin huomenna noin sadatta kertaa lopetan :!: Itselläni oireita ovat -astma -nenä tukossa - korvat lukossa - tummat silmienalustat (vaalenevat heti parin päivän tupakkattomuuden jälkeen) -kaamee iltapäiväväsymys

  Mielenkiinosta Ellen, minkä lääkekuurin hait ? Itselläni Zyban
 • editoi lokakuu 2015
  Minulla champix, ja se on kyllä ollut todella tehokas lääke minulle. Ei mitään ongelmaa olla ilman tupakkaa.Sivuoireina "vain" vilkkaat unet, ja kaamea turvotus ja piereskely :oops:
 • editoi lokakuu 2015
  HaHaa vatsaa turvottaa Zyban myös. Olen tosiaan tällä samalla kuurilla ollut noin kymmenen vuotta sitten. Silloin toimi hienosta. Aloitin tietenkin uudelleen kuurin loputtua.
  Champix aiheuttaa itselleni niin huonon olon. Tsemppiä meille kaikille :)
 • vkovko
  editoi lokakuu 2015
  Olen sairauksistani kirjoitellut toisissa otsikoissa. Sepelvaltimot ja keuhkot ovat molemmat kärsineet. Keuhkoja menen tutkituttamaan jälleen kerran, saa nähdä.
 • GhjjgfGhjjgf Helsinki
  editoi lokakuu 2015
  Minä pelkään tulevia flunssia. Minulle voikin kai tulla helpommin keuhkokuume, niinkuin keväällä kävi, vaikka oli pneumokokkirokotus otettu. Minulla on osaksi tuhoutuneet keuhkot ( sekin ilmeni viime kesänä kun tutkivat).Ei saa enää millään polttaa yhtäkään. Terveys ei enää muuta kuin romahda sellaisesta.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.