Tommyn kuntonurkka! :)

Hienoa, saatiin tänne painonhallintaosio, mikä ainaki meikäläisen mielestä liittyy aihepiiriin hyvinkin tiiviisti. Painonnousu on varsin yleinen ongelma tupakoinnin lopetuksen yhteydessä, yhtenä syynä lisääntynyt napostelu, ja tietääkseni myös aineenvaihdunnallisia selityksiä ilmiölle löytyy. Tiedän jopa tapauksen joka pelkää/välttelee tupakoinnin lopettamista juuri tästä nimenomaisesta syystä!

Koska tupakoinnin lopettamisella tähdätään parempaan terveyteen, niin väittäisin että palstalla on liuta ihmisiä jotka voisivat innostua myös painonpudotuksesta ja kunnon kohottamisesta! Painonhallinta ei ole mikään mahdoton tehtävä, ja ne ylimääräiset kilot saa kyllä pois oli sitten isot luut, viturallaan olevat geenit tai vaikka oletettu hidas aineenvaihdunta. Sellaista ihmistä ei olekaan joka ei voisi laihtua, ilman ihmedieettejä ja muita naistenlehtien poppakonsteja. Ja paras tapa onkin, kuten kaikki tietää, terveellinen ravinto ja liikunta, pysyvät elämäntapamuutokset! Miksi siis emme ottaisi uuteen terveempään elämäämme savuttomuuden lisäksi myös näitä tekijöitä mukaan?!

Haastankin siis kaikki mukaan terveystalkoisiin jossa kehosta poistetaan tervan lisäksi myös ylimääräiset laardit! Tänne vaan tavoitteita ja kysymyksiä, esim. meikäläisellä on reilu sadan kilon elopainosta huolimatta paljon tietoa aihepiiriin liittyen mm. kuuden maaliin saakka juostun maratonin myötä.

Oma tavoite: vuodessa 15-20 kg läskiä hiiteen, ja elämäni 7. maraton ensi kesänä (HCM). Maraton voi toki kuulostaa monille turhankin suurelta tavoitteelta ainakin vielä tässä vaiheessa, mutta saisimmeko kasaan vaikka porukan puolikkaalle, esim. HCR ensi toukokuussa?! Itse ainakin olen valmis auttamaan ja neuvomaan juoksu- ja ravintoasioissa sen minkä osaan, ja varmasti asiantuntemusta löytyy muiltakin. Ollaan jo todistettu selkärangan olemassaolo taistelussamme tupakkaa vastaan, tässä olisi looginen jatko sille!

Tavoitteeksi kelpaa muutaman kilon pudotuskin, ei täällä maratoonariksi tarvitse ryhtyä. Tänne vaan tavoitteet ja sotasuunnitelmat, ja katotaan miten edetään! :D

Tervetuloa mukaan, häädetään laardit ja jenkkakahvat hiiteen saman tien! :mrgreen:
Viimeiset savut 24.5.2012
«13456722

Viestejä yhteensä

 • editoi heinäkuu 2012
  Haaste vastaanotettu, tavoite pudottaa marraskuun puoliväliin mennessä kymmenkunta kiloa ja sen jälkeen tärkeä vaihe onkin se saavutetun tuloksen ylläpito. Tuo tietaisi n. 600 g viikkovauhtia joten pitänee ottaa tiukka startti :D - kunhan tuo savuttomuuden 1-vuotiskakku on syöty.

  Kunpa saisin akillesjänteen taas kondikseen, pääsisi juoksupoluille, tänä kesänä jäi tavoite, kympin juoksu jossain tapahtumassa, juoksematta noiden kremppojen takia. Ensi kesänä, 10 kiloa kevyempänä sen teen jos terveyttä suodaan.

  Savuttomuudessa parasta on ehdottomasti ollut se, että kaikki tekeminen on muuttunut kepeämmäksi kun keuhkot eivät huuda tuskissaan, nyt kun vielä nuo rasvamakkarat vatsan ja takamuksen seutuvilta sulatetaan, saa tämä tyttö varmaan siivet selkään :)
 • editoi heinäkuu 2012
  Mukana ollaan ja haaste otettu vastaan!
  Olen jo viisikymppinen, ylipainoon on ollut taipumusta jo kauan ja painonhallinta vaikeutunut parin viime vuoden aikana koska sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa, eikä lääkitystä tahdota saada kohdalleen. Tiedän, että tupakoinnin lopettaminen vielä lisää vaikeuksia, mutta en aio antaa periksi!

  Tavoitteeni on ikä ja kunto huomioiden kohtuullinen, 13.5.2013 lopettamisen vuosipäivänä paino -10kg siitä mitä se oli nyt toukokuussa :-)

  Kaksi kuukautta mennyt ja -2 kg saldo :-P Tähän mennessä on riittänyt alkoholista ja useista herkuista luopuminen, loman jälkeen tarkastellaan ruokavaliota vähän enemmänkin...
 • editoi heinäkuu 2012
  Äh, en ollut kirjautunut :-( Äskeinen Anonymous olen siis minä :-)
 • TommyTommy Espoo
  editoi heinäkuu 2012
  Hienoa catri ja Tuulikki, mukaan vaan! Tuulikilla jo loistava alku! Noi akillesjänne- ym. vaivat kannattaa ottaa tosissaan etteivät pahene mahdottomaksi. Hyvin vaimennetut laadukkaat juoksukengät auttaa, hintaa niillä tosin on mutta jos on taipumusta esim. polvikipuihin niin se sijoitus kannattaa. Lisäksi juoksualusta kannattaa valita niin että juoksee mieluummin hiekalla ja/tai pururadalla asfaltin sijaan.

  Syy miksi olen tunkemassa tänne näin kovaan ääneen sekä liikuntaa että terveellistä ravintoa on se, että ne yhdistämällä onnistuu varmasti. Pelkkä terveellinen ruoka ilman liikuntaa saattaa laihduttaa, mutta hitaasti. Pelkkä liikunta epäterveellisellä ruokavaliolla saattaa laihduttaa, mutta paino saattaa tuolloin myös nousta liikunnasta huolimatta. Yhdistämällä nämä kaksi on teho taattu!

  Aluksi tuntuu mahdottomalta jättää esim. karkit yms. sokerimättö pois (tai vähentää), mutta kuten nikotiininkin suhteen, se tuska helpottuu kyllä. Taustalla oleva ilmiö liittyy haimaan ja insuliiniin, siis myös vaikkei diabeteksesta kärsisikään. Haman insuliinituotanto tasaantuu ajan mittaan, ja aika yllättäen ehkä monille: verensokeri pysyy tasaisempana ja jopa korkeammalla (mutta terveellisellä tasolla) ilman herkuttelua! Ihmisen syödessä sokeria ja muita lyhytketjuisia hiilareita usein, alkaa haima tuottamaan liikaa insuliinia (kenellä tahansa, ei tarkoita vielä diabetestä). Ja korkeat insuliinitasot pudottaa verensokerin nopeasti alas jolloin yllättäen liika sokeri voi aiheuttaa alhaista verensokeria ja sitä kautta himoa herkkuihin! Pieni tauko ja pysyvä vähentäminen sokerimätön suhteen siis ehkäisee verensokerin putoamista pohjalukemiin, eikä haiman toiminnan tasaannuttua makeanhimo enää niin helposti yllätä!

  Lisäksi, insuliini toimii välittäjäaineena rasvan varastoimisessa kehoon, siispä rasva ja sokeri on tappava yhdistelmä! Voin kertoa myöhemmin esim. glykeemisestä indeksistä, jonka myötä oivallatte ettei kalorimäärä ole suoraan suhteessa ravinnon lihottavaan vaikutukseen. Se on se rasvan ja makean yhdistelmä joka pahiten varastoituu...

  Oma tieteenalansa tämäkin... :)
  Viimeiset savut 24.5.2012
 • editoi heinäkuu 2012
  Tekevälle sattuu :)
  Loistavaa, Tuulikki, että olet mukana. Tuo tavoitteesi tuntuu järkevältä tuon kilpparin kanssa taiteillessa. Minä tarvitsen kunnon haasteen, muuten alan löysäillä, siksi hiukan tiukemmanpuoleinen tavoite...
  Minä myös saavutin viime vuonna viidenkympin virstanpylvään ja siinä kohden havahduin tähän kokonaisvaltaisempaan remonttiin elämässä.

  Jonkun verran taitaa olla meitä keski-ikäisiä näiden haasteiden kanssa painimassa. Jos kuka on aloittamassa kuntoprojektia nollasta, kannattaa muistaa maltillinen aloitus. Samaten, omia liikkumismuotoja etsiessä kannattaa kokeilla monipuolisesti kaikenlaista. On tärkeää huolehtia sekä kestävyydestä, lihaskunnosta että liikkuvuudesta mutta myös lepo on tärkeää.

  Onervan allekirjoituksen slogan "mens sana in corpore sano" (terve sielu terveessä ruumiissa) on niin totta!
 • TommyTommy Espoo
  editoi heinäkuu 2012
  Juu varovainen alku toki, ja tarvittaessa kannattaa käydä lekurilla tsekkaamassa että kaikki on kunnossa liikuntaa varten. Uinti on erittäin hyvä tapa aloittaa, ei joudu nivelet turhan koville varsinkin jos on reilusti ylipainoa ja heikot lihakset. Juoksu, ja joskus kävelykin saattaa olla kivuliasta aluksi, jolloin juoksu ei tule kuuloonkaan Pyöräily on heikoille polville huomattavasti parempi vaihtoehto, uinnin ja vesijumpan lisäksi. Polvikivut tulevat kyllä helpottamaan kummasti painon pudotessa, mutta mikäli kivut on sietämättömiä vielä silloinkin niin kannattaa tsekkauttaa nivelet lekurissa esim. nivelrikon suhteen. Onneksi sekään ei estä kuntoilua, viitaten esim. juuri uintiin ja pyöräilyyn. :)
  Viimeiset savut 24.5.2012
 • editoi heinäkuu 2012
  Kivaa että saadaan porukkaa kasaan:-P Tää on siitäkin mukavaa, että ajatukset kääntyy tupakasta muualle ihan itsestään!
  Koitan myös varoen lisätä liikuntaa, sen minkä oikutteleva sydämeni rytmi sallii :-) Saaressa lomaillen sen on oltava soutamista koska uiminen on näillä keleillä julmaa...

  Välttelen myös turhia hiilihydraatteja, mutta karppaus - ei ikinä enää :-( Sain sen seurauksena pari vuotta sitten kilpirauhastulehduksen -> vajaatoiminnan. Eli uskon edelleen siihen, että kohtuus kaikessa! Paitsi tosiaan Tommy kuten sanoit, rasvan ja sokerin yhdistelmä pannaan heti alkumetreillä :-)
 • TommyTommy Espoo
  editoi heinäkuu 2012
  Yritin äsken uskotella itelleni ettei vielä tänään voi juosta kun koivet on toissapäivän lenkistä kipeänä. Peen marjat, hyvin pystyy juoksemaan! Ei muuta ku lenkkarit jalkaan ja lenkille! Lähtekääs teki, mukavan viileä keli kunnon hikirääkille! :D
  Viimeiset savut 24.5.2012
 • editoi heinäkuu 2012
  Ilmoittaudunpa kans ja 4 kg pitäisi saada pois.
  Minulle tuli vasta ihan kevään-kesän aikana lisäkilot, ensin vähän jopa laihduinkin.
  Liikuin tosi paljon alkuun, se vähän hiipui kevään aikanaa ja herkutellut olen myös sittemmin, vaikka myös esim. luonnonlääkkeitäkin käytän vaivoihini.
  Lisäksi poltin koipeni kiehuvalla vedellä muutama viikko sitten ja lenkkarit ei menneet jalkaan, mut nyt taas mahtuu, eli kunnolla lenkille pääsen ja lähden :-).

  Ei hirmu kiirettä kiloilla, vielä aion kyllä kans juhlia 1 veet ja vielä vähän myöhemmin syksyllä 50 v-kerhoon, jos tullee lisää kiloja, sitten enemmän tavoitetta ens talveen mennessä.

  Olen jo luopunut autosta ainakin kesän ajaksi ja fillaroin tai kävelen kaikki matkat, kerran oon bussilla vasta ajanut, kun satoi niin kauheasti. Rintarangan ja niskan nivelrikon vuoksi tosiaan uin ja vesijumppaan, sauva-kävelyä ja kevyttä juoksua kropan sallimissa puitteissa. Ja nyt vielä sitten muuttopuuhatkin edessä :-)

  Toivattavasti ei uusia kremppoja täälläkään tule, niin eiköhän ne näillä ja herkuttelun rajoitamisella lähde... :-)
 • editoi heinäkuu 2012
  Teretulemast voimistelemise rinkiin, syksy! Omien voimavarojen mukaan vaan, pääasia että liikkuu oli laji mikä tahansa, terveydentilan mukaan.

  Sen voisin sanoa nyt kun itekki oon käyny vasta parilla lenkillä sohvakauden jälkeen: älkää pelästykö alun tuskaa! Kroppa tottuu aika nopeasti uuteen meininkiin, ja ei aikaakaan kun liikunta alkaa tuntumaan kuolonkorinan sijaan mukavalta! Ite tulin just 5km juoksulenkiltä, ja se meni jo nyt 1,5 minuuttia toissapäiväistä (ekaa lenkkiä) nopeammin! Tein sellasen säännön itelleni että heti jos syke nousee yli 160:n, mun on PAKKO kävellä niin kauan että se on laskenu takas 140:n. Tällä tavalla saan varmistettua etten intoile liikaa. Toissapäivänä jouduin kävelemään seitsemän kertaa, tänään enää vain kolme! Syke oli paljon tasaisempi ja meno huomattavasti mukavampaa.

  Äkkiä se kroppa sieltä herää, eka lenkki on aina täydellinen shokki eikä pumppu, keuhkot ja lihakset tiedä mikä maa mikä valuutta. Nyt niillä oli jo jonkinasteista yhteistyötä havaittavissa, ja tämä oli vasta toinen lenkki! :mrgreen:

  Pahin este liikunnalle ei ole terveydentila, työkiireet yms. vaan huominen päivä. Me lähdetään niin mielellään lenkille/salille/uimahalliin vasta huomenna. Kannattaakin päättää jo ennakkoon treenipäivät, esim. joka toinen päivä tai 3x viikossa... ja siitä ei lipsuta ellei oikeasti oo pää irti tai koomassa! TÄNÄÄN lenkille, ei huomenna. Unohtakaa koko sana... "huomenna"... mikä se on?! :lol:
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.