Omakohtaiset tupakan aiheuttamat terveyshaitat

Kaikki tietävät, että tupakka tappaa, aiheuttaa syöpiä ja kaikkea mahdollista haittaa terveydelle. Mitä jos tuodaan ne täällä lähemmäksi omakohtaisin kokemuksin ja puretaan monilla kytevä ajatus siitä että lopettaa sitten joskus, mutta ennen kuin nämä sairaudet koskettavat itseä?

Aloitin tupakoinnin noin 15-16-vuotiaana ja olen pitänyt kaksi noin 8-9kk taukoa, mutta sortunut sen jälkeen uudelleen. Olen nyt 33-vuotias. Nyt lopetin mm. seuraavista syistä:

- Pieni ylämäki parinsadan metrin kotimatkalla (liikennevälineistä) hengästyttää kauppakassien tai vähänkään nopeamman kävelytahdin kanssa. 33-vuotiaana. Näillä keuhkoilla pitäisi selvitä kuitenkin vielä seuraavat 40-50 vuotta.
- Olen parinkymmenen viimeisen baari-illan aikana ja jälkeen saanut uskomattomia aivastus- ja nuhakohtauksia, jotka kestävät 0,5-1,5 tuntia ja loppuvat vasta allergialääkkeellä. Näitä ei tule silloin kun olen ollut polttamatta.
- Aamuisin minulla on nuha.
- Kurkku on baari-iltojen jälkeen välillä tosi kipeä.
- Vuosi sitten kun olin ollut n. 9kk tupakoimatta, juoksin lenkillä 10km. Nyt kokeiltuani lenkkeilyä pitkästä aikaa, jouduin vaihtamaan kävelyyn noin 2km jälkeen, sillä lima nousi niin voimakkaasti keuhkoista ylös. Lisäksi keukoihini sattui vielä tunnin päästä lenkistä.
- Yritin aloittaa uudelleen kuntopotkunyrkkeilyn, mutta sain siitä pahat parin päivän migreenikohtaukset heti urheilun jälkeen: epäillään ponnistuspäänsäryksi, johon liittyy voimakkaasti hapenpuute.
- En aiemmin tajunnut että minulllakin on tupakkayskä. Havahduin siihen vasta kun jossain sanottiin, että sitä ei itse huomaa, mutta tupakoimattomat kaverit kyllä kertoisivat jos kysyttäisiin. Sitten huomasin, että useinhan minäkin kurkkuani selvittelen.
- Tällä kertaa edellisen tupakattomuuden jälkeen oireet ovat pahemmat kuin koskaan. Pelkään todella alkavaa / alkanutta keuhkoahtaumatautia. Ja sen kaltaiset oireet on kasvaneet vauhdilla. En olisi vielä kesällä ajatellut tätä tilannetta.
«13

Viestejä yhteensä

 • editoi marraskuu 2011
  Minä en varsinaisesti ole koskaan huomannut mitään vaikutuksia terveyteen, siis ilman lääkärin tekemiä tutkimuksia. Mutta nyt kun sanoit, niin huomasin.
  Ja itseasiassa tajusin muutamia juttuja.

  Ensinnäkin,
  Isäni joka on jo vuosia polttanut rykii jatkuvasti puhuessaan, kun ääni alkaa sortumaan. Olen huomannut saman omalla kohdalla kun puhun pitkään. Joudun vähän väliä rykimään, että ääni tulee.
  En ollut tätä ajatellut tupakan aiheuttamaksi ennen tätä sinun viestiä :shock:
  Luulin ihan oikeasti sen olevan jokin "sukuvika" joka sattumalta vaivaa isää ja minua (me olemme ainoat tupakoivat).

  Toisekseen,
  minulle on jokusia kertoja huomautettu korkeasta lepopulssista. Tilanteessa kuin tilanteessa, joissa rasitusta ei ole, eikä ole ollut tunteihin, minun pulssini on ollut jatkuvasti yli 80 bpm. Ainoastaan aamuisin pulssi on ollut vähän matalampi ja alle tuon 80 bpm.

  Tupakanpolton lopettamisen jälkeen lepopulssi on tippunut huomattavasti. Nyt se on hieman yli 60 bpm.
  Mieletöntä..

  Samoin lenkillä huomaa pulssin pysyvän paljon matalammalla, kuin normaalisti. Eroa en ole muutoin huomannut, mutta sykemittaria käyttäessä ja seuratessa sen huomaa (kalorimäärät normilenkillä jää paljon pienemmäksi, kun pulssi pysyy matalampana)

  Viimeksi kun olin polttamatta noin 10kk sairastin ensimmäiset 3kk jatkuvasti erilaisia flunssia, influenssan yms. ja se yskä.. se yskä oli ihan kamala. Helpotti vasta useiden kuukausien yskimisen jälkeen.

  Toivottavasti tällä kertaa ei samanlaista tule.


 • kirakira Kantahäme
  editoi marraskuu 2011
  Iltaa Maatuska,

  Ahtautumaa minäkin aloin pelätä tosissani. Kaikkein eniten ärsytti karsee tupakkayskä. Joka aamu piti mennä kuitenkin terassille just heränneenä köhimään ja vetämään sauhut.

  Kyllä oikein hävetti kun yskitti niin maar pi...sti. Eilen alkoi 3. viikko savutta ja yskä on ainakin häipynyt. Saa nähdä koska tulee se aika kun lima alkaa irrota noista kanavista 40 vuoden savuttelun jälkeen.

  Tuntuu hyvältä kun nytkin voin vetää oikein syvään henkeä tähän aikaan illasta. Kolme viikkoa sitten en siihen pystynyt.

  Tsemppiä sulle ja pysytään mukana savuttomissa niin on kivampi seurata savuttomia kuin sortuneita vaikka silloinkaan ei saa lopettaa näillä sivuilla selailua. Täältä ainakin minä saan suurimman jaksamisen :!: :thumbup:
 • ZeetaZeeta Pohjois-Savo
  editoi tammikuu 2015
  *Jatkuvasti ääni käheä ja lähtemässä (ihana puhua ihmisille, kun on muutenkin hiljainen ääni ja sekin sortuu koko ajan)
  *Yskää ja limannousua
  *Jatkuva väsymys, mihinkään ei pysty keskittymään
  *Huimaa, välillä vaikea katsoa suoraan, kun päässä pyörryttää tai jotain
  *Huono hapenottokyky
  *Huono ääreisverenkierto!
  *Ärtyneisyys

  Ja saas nähdä, mitkä muut vaivat vielä tupakan aiheuttamia. Aika näyttää!
 • editoi tammikuu 2015

  Lopullinen niitti lopetuspäätökselleni tuli elokuussa kun purin kameralta kuvaamaani videota. Jossain vaiheessa videota kuulin omaa köhääni - ja tajusin että olen aika ajoin köhinyt jo usean kuukauden ajan. Että onko minulla tupakkayskä?! Se oli kamalaa tajuta.

  Olen myös väsähtänyt helposti jyrkissä ylämäissä - ylipäätään kuntoni on ollut tosi huono. Minulla on myös reilusti ylipainoa joten oli ihan korkea aika tehdä asialle jotain. Olen helpottunut ja tyytyväinen että olen pystynyt olemaan polttamatta jo näin kauan ja pidän tiukasti kiinni siitä että savuttomuus on pysyvä elämäntapa. Ne ylämäetkin menevät nyt jo hieman sujuvammin.

  Hengitystieinfektioita minulla myös on ollut enemmän kun tarpeeksi. Tänä talvena olen niiltä välttynyt, mutta niin on muukin perhe joten paha sanoa onko tupakoimattomuudella ollut vaikustusta.
 • editoi lokakuu 2015
  Vanha ketju, mutta hyvä aihe niin kirjotanpas vähän :)

  Minä olen nyt 34, polttanut 14-15v saakka. Viimeiset n 2 vuoden aikana alkanut tulla hengenahdistusta, tunnetta ettei ilma kulje kunnolla. Myös yskää ja varsinkin iltaisin limannousua. N 2 kertaa vuodessa tosi paha keuhkoputkentulehdus ja yskä joka kesti viikkoja. Lopettaminen aina mielessä (varsinkin iltaisin kun nukkumaan meno tuskaa). Koko kesän pohjustin lopettamista, hain reseptin ja kerroin kaikille että syyskuussa lopetan. Ja nyt pian tulee 1 kk täyteen, ja voin vain sanoa että tämä olisi pitänyt tehdä aikaa sitten!
 • editoi lokakuu 2015
  Tdella hyvä aihe. Minäkin huomenna noin sadatta kertaa lopetan :!: Itselläni oireita ovat -astma -nenä tukossa - korvat lukossa - tummat silmienalustat (vaalenevat heti parin päivän tupakkattomuuden jälkeen) -kaamee iltapäiväväsymys

  Mielenkiinosta Ellen, minkä lääkekuurin hait ? Itselläni Zyban
 • editoi lokakuu 2015
  Minulla champix, ja se on kyllä ollut todella tehokas lääke minulle. Ei mitään ongelmaa olla ilman tupakkaa.Sivuoireina "vain" vilkkaat unet, ja kaamea turvotus ja piereskely :oops:
 • editoi lokakuu 2015
  HaHaa vatsaa turvottaa Zyban myös. Olen tosiaan tällä samalla kuurilla ollut noin kymmenen vuotta sitten. Silloin toimi hienosta. Aloitin tietenkin uudelleen kuurin loputtua.
  Champix aiheuttaa itselleni niin huonon olon. Tsemppiä meille kaikille :)
 • vkovko
  editoi lokakuu 2015
  Olen sairauksistani kirjoitellut toisissa otsikoissa. Sepelvaltimot ja keuhkot ovat molemmat kärsineet. Keuhkoja menen tutkituttamaan jälleen kerran, saa nähdä.
 • GhjjgfGhjjgf Helsinki
  editoi lokakuu 2015
  Minä pelkään tulevia flunssia. Minulle voikin kai tulla helpommin keuhkokuume, niinkuin keväällä kävi, vaikka oli pneumokokkirokotus otettu. Minulla on osaksi tuhoutuneet keuhkot ( sekin ilmeni viime kesänä kun tutkivat).Ei saa enää millään polttaa yhtäkään. Terveys ei enää muuta kuin romahda sellaisesta.
 • editoi lokakuu 2015
  Vaikka vain kuukauden ollut polttamatta niin eron huomaa niin selvästi. Kaikki liikkuminen paljon helpompaa, ruoka maistuu joltain, ja nenä haistaa :) ja mikä tärkeintä; henki kulkee paremmin.
 • vkovko
  editoi lokakuu 2015
  Minulla ei hengitys suju yhtään paremmin, olisin tyytyväinen jos pysyisi edes tässä mallissa. Ulkona oleminen tulee sään kylmenemisen seurauksena vaikeammaksi.
 • editoi marraskuu 2015
  Mulla on jo vuosia ollut kielessä vaaleita länttejä ja poskissa myös sellaiset purrun näköiset kohdat. Kun olin aiemmin tupakoimatta puolitoista vuotta, ne paranivat ja kun taas aloitin, tulivat pian takaisin. Lääkärit niitä ovat ihmetelleet ja nyt vasta vähän aikaa sitten keksin, että nehän ovat selkeästi liiallisen hiivan aiheuttamia. Mulla kun ei niitä yleisimpiä hiivaan liitettyjä oireita ole koskaan ollut, ni en osannut tuollaista edes epäillä. Sitä sen sijaan osasin epäillä, että tuollaiset muutokset kielessä saattavat ajastaan muuttua pahanlaatuisiksi...ja niin todella voi käydä! Nyt olen ollut viikon savuttomana ja kieli on jo nyt huomattavasti paremman näköinen! :) Tuo oli mulle ehdottomasti suurin syy lopettamiseen.

  image

 • hippaheihippahei Varsinaisesti-Suomi
  editoi marraskuu 2015
  Tämä aihepiiri on kieltämättä mielenkiintoinen. Olen ollut hyvin vannoutunut tupakoija, ja väittänyt tiukasti vastaan, ettei oireeni johdu tupakasta.... niinpä niin.

  - Käsittämätön määrä eri "allergoita", mitkä ilmenevät iholla ja hengitysteissä. Hoito: allergialääkkeitä erimuodoissa läpi vuoden. Nyt 4 kk tupakoimatta, olen viimeksi tarvinnut allergialääkettä heinäkuun lopulla.

  - Jatkuva väsymys, hirveät päänsäryt, huimaus. Mäet saivat hengästymään, eikä juokseminen enää onnistunut. Nyt jälkikäteen nolottaa, kävin noiden vuoksi lääkärissä, tosin lopetin tuon lääkärikäynnin jälkeen tupakoinnin. Vikaa minusta ei tuollakaan kertaa löytynyt.

  Ja eihän yllä mainitut oireet missään nimessä voineet johtua tupakasta. Että ihminen osaa olla tyhmä ja jääräpäinen.

  -Vieläkin tosin väsyttää, silmänaluset ovat edelleen mustat, mutta päänsäryt ja näköhäiriöt vähentyneet, juoksu kulkee jo paremmin. Keuhkot ovat selvästi paremmat. Toivoa lienee vielä on, en ainakaan lopettanut hetkeäkään liian aikaisin.
 • editoi joulukuu 2015
  Ei sitä edes tajua mitkä kaikki asiat johtui tupakasta ennenkun sen lopetti! Jonkun verran oli juuuri näitä että hengitysoireita..

  Olin kolme vuotta vuorotyössä ja yövuorojen jälkeen tuntui kyllä siltä että rinnassa juili inhottavasti - katosi muuten kokonaan nyt kun ollut työttömänä ja savuttomana. :D Monenlainen kolotus ja vaiva on lähtenyt.. En oo verenpainetta mitannut mutta se oli jossain välissä vähän koholla (työ oli kyllä muutenkin stressaavaa työilmapiirin takia).

  Ja hyi helvata sitä hajua. Pyysin anteeksi kaikilta kavereilta jotka ei polttanut että anteeksi että ne on joutunu haistelemaan. Aika itsekästä touhua loppuviimeks..

  image

 • Hedelmättömyys todennäköisesti on tää pahin...  :( 

  Ja sellaista idioottimaisuutta tuli tehtyä myös että poltin poskiontelotulehduksen ja keuhkoputkentulehduksen aikanakin, pitää olla kiitollinen ettei tullut mitään kroonista. Ja joskus ihan flunssattomanakin oli pelkkää yskää joka jatkui viikkoja ja meni välillä niin pahaksi että ärsytti jotain tuolla kurkun seudulla (ruokatorvea?) kun yskiminen muuttui oksentamiseksi. Ja verenpaine on kuulemma korkea.

  Niin ja tuo poskiontelotulehdus alkoi riivamaan älyttömästi viime talvena, en myöskään kehdannut aina sanoa yskän syyksi tupakkaa.

  Muuten ei onneksi ole mitään, isä on pelotellut teini-iästä asti että mulla olisi heikommat keuhkot kuin muilla koska hällä on myös ja se on kuulemma periytyvää mut ilmeisesti nää on vahvaa tekoa, nyt ois parasta lopettaa niidenkin kiusaaminen. :)


 • MelisaMelisa Espoon etelärannikko
  Et ole ainoa Elysion, joka on tehnyt noin. On poltettu keuhkokuumeen aikanakin, vaikka kipeää teki. Keuhkoputkentulehduksia oli vähän väliä. Lekuri aina varoitteli, ellet nyt lopeta polttamista, se lopettaa sinut. Sit ne loppuivat ja alkoivat poskiontelot oireilemaan, monta kertaa vuodessa.
  Mutta, kun lopetin polttamisen, eivät uusineet enää mitkään näistä. Se on ollut ihme! Mutta varmaan pätee muihinkin lopettajiin.
  Joten hyvällä teillä olet, matkalla parempaan oloon ja terveyteen.

  40 vuotta savuttamista ja sitten lopetus 18.8.2005. Motto: Ei koskaan henkostakaan.

 • Sairaudet saattavat tulla ilman mitään varoituksia. Minulla oli ensimmäinen sydänoire infarkti. Keuhkoahtauma kehittyi salakavalasti pelkillä hengästymisoireilla, joihin rööki oli ainoa "lääke". Keuhkokuume iski kun olin ollut 2 vuotta polttamatta, sitä ennen ei ollut mitään vakavampaa flunssaa, paitsi ns, aasialainen joskus -50 luvulla.
 • MelisaMelisa Espoon etelärannikko
  Aika yllätyksellistä todella vko! Et heti rankemman jälkeen. Jossain kait on se piste, jossa kamelin selkä katkeaa tai malja menee yli. 
  40 vuotta savuttamista ja sitten lopetus 18.8.2005. Motto: Ei koskaan henkostakaan.

 • Mä oon tollasista fyysisistä vaivoista huomannut sen että henkeä ahdistaa, ei jaksa oikein liikkua, alkava astma, keuhkokivut, äänen käheys, kurkkukipu. Ulkonäöllisiin seikkoihin kiinnitän huomiota myös, eli ihon ja hampaiden kuntoon tupakointi selvästi vaikuttaa. Nyt kun on menty yli 30 vuoden niin ystäväpiirissä huomaa kyllä naamasta useimmat jotka polttavat: iho on elottoman ja värittömän näköinen, hampaat värjäytyneet ja huonokuntoiset. Aika pinnallistahan se on, mutta etenkin tuo suun huono kunto pistää monilla silmään. Myös itselläni olen samoja muutoksia huomannut.
  Tupakoitsijat myös haisevat. Laukut, vaatteet, hiukset, hengitys ja iho haisee ja välillä tulee sellainen olo että tupakoitsija on jotenkin likaisempi kuin muut. Inhottavaa kun joku tulee huoneeseen suoraan tupakalta ja se haju on todella voimakas. Bussissakin on kamala istua sellaisen vasta polttaneen, hieman kosteissa vaatteissa olevan ihmisen vieressä. Jännä sinänsä, koska välillä palava tupakka kuitenkin tuoksuu hyvältä mutta ei enää ihmisestä haistessa.
  Ja yksi merkittävä haitta minkä on huomannut vasta lopettamisen jälkeen on se, kuinka paljon tupakointi kontrolloi elämää. Aina tulee mietittyä milloin voi polttaa, ja onko tupakkaa riittävästi, ja onko lentokentällä tupakkakoppia, ehtiikö välissä käydä tupakalla vai jne. Sitten kun siitä pääsee irti niin vasta tajuaa kuinka paljon tupakka on ainakin itsellä hallinnut ajatuksia ja hallitsee edelleen.
 • Pakko oli nostaa tämä ketju. Nämä asiat ovat niitä joita heikolla hetkellä mietti niin EI teekään enää mieli tupakkaa!!

  Itsellä jatkuva köhä, käheä ääni, hengenahdistus .. Pelko ahtaumasta ja syövästä jatkuvasti.
 • 2 flunssaa kahteen kuukauteen syksyllä 2016. Uskon, että johtui tupakasta. Jatkuva köhä, aamuisin yskittää, kurkku on käheä, puhua ei jaksa kauaa...Aamuisin "rintalastassa" sellainen pakottava tunne, joka katoaa jo parin päivän päästä tupakoinnin lopettamisesta ainakin itsellä. Huono kunto paranee, yleiskunto lähtee kohoamaan, iholle palaa väri ja hajut + maut tehostuvat aivan uudelle tasolle. Tupakkapaikka jäähallin nurkalla häiritsee ja haisee pahemmalta kuin koskaan ENNEN.
 • Flunssat kestivät joka vuosi aina kauemmin ja toistuivat helpommin.Siinä kai ne suurimmat.Saattoihan tuo tupakka 30 vuoden polttamisen aikana muutakin tehdä kuin hampaat kellertäviksi,mutta mitään tupakkayskää tai jatkuvaa liman kirnuamista en potenut.En yskinyt polttaessani,eikä yskitä  kun en polta.

  Toisaalta terveys oli suurin ja oikeastaan ainoa syy miksi lopetin,tiedostin kyllä,että kun työskentelee ikänsä rakennuksilla ja sitten vielä kuormittaa keuhkojaan ylimääräisellä savulla,niin terveet eläkepäivät saattavat olla äkkiä koettu.

  Lisäksi töissä ei tahdo heikkokuntoinen pärjätä,merkillistä kyllä melkeinpä kaikki +50 työkaverit ovat tupakoimattomia.Nyt kun ei enään polta niin tuon oikein korostetusti huomaa kuinka työmaalla tupakilla olevat ovat lähes 100 prosenttisesti 20-40 vuotiaita.


 • itse ollut terveenä vaikka polttanutkin. Tsemppiä
 • Mä olen polttanut teinistä ja ensimmäiset huolet ovat olleet: orastavat suonikohjut (sääristä tosin lähtenyt nyt muutaman päivän tupakattomuuden jälkeen!), hapenottokyvyn heikkeneminen, tosin kohentunut aina, kun aloittanut aerobisen harrastamisen. Kun poltti eikä liikkunut, olo oli karmea ja huolestunut, kun hengästyi vähemmästäkin, jopa reippaasta kävelystä. Tupakkiyskä. Silmien pöhöttyneisyys (alkanut kerään nestettä vuoden sisään) ja rypyt (ryppyjä tulee muutenkin, mutta tupakki ei ainakaan tasoita niitä). Suun terveys huolestuttanut myös, kun hammaskivä muodostunut todella helposti! Ja lukemattomat muut asiat, tässä päällimmäiset. 
 • Vapaa! kirjoitti:
  Mä olen polttanut teinistä ja ensimmäiset huolet ovat olleet: orastavat suonikohjut (sääristä tosin lähtenyt nyt muutaman päivän tupakattomuuden jälkeen!), hapenottokyvyn heikkeneminen, tosin kohentunut aina, kun aloittanut aerobisen harrastamisen. Kun poltti eikä liikkunut, olo oli karmea ja huolestunut, kun hengästyi vähemmästäkin, jopa reippaasta kävelystä. Tupakkiyskä. Silmien pöhöttyneisyys (alkanut kerään nestettä vuoden sisään) ja rypyt (ryppyjä tulee muutenkin, mutta tupakki ei ainakaan tasoita niitä). Suun terveys huolestuttanut myös, kun hammaskivä muodostunut todella helposti! Ja lukemattomat muut asiat, tässä päällimmäiset. 
  Tärkein meinasi unohtua, jatkuva väsymys ja aloituskyvyn puute! Energiatasot nousseet mukavasti jo muutaman tupakattoman päivän jälkeen!  
 • Jatkuva tukkoinen olo, sellainen tunkkainen ja rinta tuntui raskaalta, varsinkin aamuisin herätessä. Viimeiset puoli vuotta oli pitkään yskää ja olin todella paljon kipeänä. Sitten tuli olo, että eihän tässä nyt vaan ole mitään järkeä, kun kokoajan huono olla ja päätin, että nyt on lopetettava. Paras päätös ikinä! Kymmenen vuotta askin verran päivässä tulikin poltetua, nyt eka kuukausi ilman tupakkaa nikotiinituotteiden avulla ja olo on mitä parhain, henki kulkee ja rintaa ei purista! :) 
 • Ilmarinta. Jotkut varmaan huomaa yhteyden nimimerkin kanssa :smiley:  
  Siitä syystä nyt täällä foorumilla, en haluais takasin, se letkun asentaminen oli todella epämukavaa. 
  Lisäks ku oli kaks vuorokautta siellä keuhkopolilla ja näki mitä se on ku keuhkot oikeesti pragaa...
  En osaa sanoa onko muita terveyshaittoja tullut, olen aina ollut enemmän tai vähemmän urheilua ja perusliikuntaa kuten työmatkat pyörällä. Kyllähän se tupakka tietty vaikuttaa, et ilman sitä kunto olis parempi.
 • Mistä syystä sinulle tehtiin ilmarinta?
 • Se oli spontaani. Taustalla oli jo useampi viikko flunssaa ja sitten alkoi hieman rintaa koskemaan hengästyessä ja yskiessä
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.