Mahan turpoaminen! :(

Moi! Olen 22-vuotias tyttönen, polttanut tupakkaa nelisen vuotta ja viimeisen vuoden ajan 1-1,5 askia päivässä. Nyt olen jostain kumman syystä ollut polttamatta 10 päivää, nikotiinipurkkaa en ole käyttänyt apuna vaan sähkötupakkaa. Pari päivää on ollut aivan jäätävän kipeä ja turvonnut maha, mutta tänään "pallostunut" vielä entisestään. Olen tehnyt raskaudenkeskeytyksen 3kk sitten, raskaus on toki kaikin mahdollisin verikokein todettu päättyneeksi mutta oli kyllä silti toissapäivänä ostettava testi ihan vain mielenrauhan säilymisen vuoksi. Hoikahko kun olen (172/53) niin näkyy pienikin turvotus suht helposti.
Miten pitkään teillä lopettaneilla on tuo pallomahakausi kestänyt? Oletteko käyttäneet laksatiivejä apuna tms? Yritän nyt testiksi muutaman viikon ajan välttää vaaleita viljoja ja syödä muutenkin mahdollisimman paljon kuituja, hedelmiä, vihanneksia ja juoda vettä.
Tupakoidessa ei ollut tällaisia ongelmia! Piru vie :(

Viestejä yhteensä

 • editoi huhtikuu 2012
  Olen itsekkin miettinyt monta kertaa mistä turvotus voi johtua. Mietin olinko muuttanut ruokavaliota,lisännyt siihen jotain,kenties liikaa purkkaa vai mikä oli,kun massu oli kuin jalkapallo. Löysin yhden vanhan terveys-ruokavalio-kirjani,jossa selvitettiin mielestäni hyvin loogisesti se miksi vatsa turpoaa : Tupakan haitalliset aineet kerääntyvät elimistöön ja sekoittavat happo-emästasapainon. (Lihoaminen voi myös jostua tästä) Turvotus voi johtua kehon puolustusmekanismeista. Kudoksista vapautuva nikotiini ja terva ovat äärettömän myrkyllisiä, joten elimistöön kerääntyy nestettä ,jotta myrkyt laimenisivat ennen kuin ne poistuvat elimistöstä. Tämä aiheuttaa turvotusta, joka kestää niin kauan kunnes kaikki nikotiini ja terva ovat poistuneet elimistöstä. Mitä kauemmin on polttanut, sitä kauemmin se kestää. Ruokavaliolla sitä voi yrittää edesauttaa syömällä emäs-voittoista ruokaa eli salaatteja,kasviksia,marjoja ja hedelmiä. Toki muutakin saa syödä :D ,mutta kannattaa noita lisätä,jos ne eivät ruokavalioon jo kuulu. Varsiselleri on loistava tuohon tarkoitukseen! Jos aihe kiinnostaa muuten,kannattaa googlettaa aiheesta: Happo-emästasapaino... :thumbup: :thumbup: [img][/img]
 • MiiliMiili Vantaa
  editoi huhtikuu 2012
  Heips, mulla ollut samaa ongelmaa tai en edes tiedä johtuuko se tupakoimattomuudesta, varmaankin ainakin osasyy kyllä. Vatsa ollut turvoksissa about 4 kuukautta kohta, yhtä soittoon niin etten ole omiin housuihin mahtunut tänä aikana ollenkaan. 2 kuukautta myös nousi ruoat ylös iltaisin. Urheilua pystyy harrastamaan vaihtelevasti, usein ei ollenkaan kivun vuoksi. kivutonta päivää ei ole ollut 4 kuukauteen.

  Paino ei ole kauhesti lopetuksen jälkeen noussut, aluksi kyllä mutta tasaantu. tosin nyt turvotuksen kanssa paino heittelehtii viikossa +/- 7 kiloo. Parhaimmillaan 4 kiloo aamu/iltapaino ero.

  Kaikki maholliset on tutkittu, mitään ei löydy. Kaikkee mahollista lääkitystäkin kokeiltu, mikään ei auta (myös happoihin vaikuttava lääke). No vielä tähystys eessä ja toivo elää että jotain selviäisi.


 • salsa-68salsa-68 Espoo
  editoi huhtikuu 2012
  Minulla oli vatsa turvonnut ja todella sekaisin viime lopetuksen aikana puoli vuotta...se tuntui todella pitkältä ajalta, mutta sitten tasapanoittui. Nyt tämän lopetuksen aikana on ollut vähemmän turvotus oireita, mutta on kuitenkin. Johtuisko todella siitä poltetusta ajasta. Nyt olin polttanut 1,5 vuotta ennen lopetusta ja edellisellä kerralla huomattavasti pidempään. Mutta uskon todella, että masut rauhottuu ajan kanssa :-).

  Kovasti tsemejä kaikille savuttomuuteen :-).
 • editoi tammikuu 2013
  Hei.

  Oon kohta kuukauden kärsiny mahavaivoista. Tupakoinnin lopetin 17 marraskuuta ja mahavaivat alkoi tuos viikko ennen joulua. Ilmaa kertyy mahaan, välis voi olla huono olokin ja välis on mahas sellainen olo, kun jännittäisi jotain vaikka tiedän ettei se jännittämisestä johdu. Ennen kävin aamuisin kolme kertaa vessassa. Nyt korkeintaan kerran, koska maha ei toimi kuten ennen.
  Mietin, että johtuisiko tämä tupakoinnin lopettamisesta? Sitä vaan ihmettelen, kun nuo oireet ilmaantui vasta n.kuukausi tupakoinnin lopettamisesta. Onko muilla ollut samoja oireita?
  2010 vuoden lopusta oon kärsiny ajoittaisesta huimauksesta. Muutaman kerran viikos on tullu huimaus"kohtauksia". Nyt ei oo kuukauteen tullu ainuttakaan, että jotain hyvää tästä on seurannut :-) Vielä kun tuo maha alkaisi toimimaan.
 • editoi tammikuu 2013
  Turvotusta tääläkin pidetty, ja vieläkin jonkun verran. Vatsan toiminta hidastui todella paljon lopetuksen jälkeen. Itselle apua on tuoneet täysjyvä murot, hedelmät ja liikunta. Hölkkälenkin jälkeen yleensä maha toimii !
 • updownupdown Jyväskylä
  editoi tammikuu 2013
  Täällä painitaan turpoamisen kanssa, tuntuu että koko kroppa nestettä ja ilmaa täynnä ja siten närästääkin, mitkään konstit ei tepsi :oops: Olotila on siis hankala ja lihava, mutta ajatuksella "kroppa puhdistautuu ja ohimenevä ilmiö" tsemppaa eteenpäin.

  Luin jostakin, että turpoaminen kuuluu asiaan, että tupakan myrkyt kerääntyvät sinne ja pikkuhiljaa sitten poistuvat..?

 • salsa-68salsa-68 Espoo
  editoi tammikuu 2013
  Minulla on maha ruvennut turpoamaan nyt enemmän viimeisen parin viikon ajan ja olen ollut nyt puoltoista kuukautta polttamatta. Kuitenkin olen nyt viikon liikkunut säännöllisesti ja jättänyt kaikki mässyt pois ja syön niin terveellisesti jo ennestään täysjyvää etc.

  Eli toivottasti tämä on (ja onhan se) väliaikaista tupakan lopettamiseen liittyvää.

  Muistan joskus jonkun lääkärin sanoneen, että koko kroppa on ihan hepulissa, kun joutuu opettelemaan taas uuden tavan toimia ilman nikotiinia. Esim jotain tärkeitä limaneritystä tonne mahaan (kai), kun ennen nikotiini toi sitä limaa sinne ja menee jonkun aikaa ennen kun keho taas oppii sitä tuottamaan...eli sekasin on meidän toiminnot jonkin aikaa...mutta pääasia että puhdistutaan ja kyllä se turvotus lakkaa :).
 • editoi tammikuu 2013
  Minua on auttanut vihreän teen juominen sekä ihan veden juominen. Vettä pitää juomalla juoda eli n. 3 litraa päivässä ennenkuin tehoaa tuohon aineenvaihduntaan :)

 • editoi tammikuu 2013
  Kuulin, että cocacola auttaa. Kokeilin sitten juoda sitä ja jo ekan lasillisen jälkeen alkoi helpottamaan. Toivottavasti tämä turvotus loppuu pian.
 • editoi tammikuu 2013
  Jamppu kirjoitti:
  Kuulin, että cocacola auttaa. Kokeilin sitten juoda sitä ja jo ekan lasillisen jälkeen alkoi helpottamaan. Toivottavasti tämä turvotus loppuu pian.

  Epäilen kyllä tätä neuvoa. Jos limpparia hieman reilummin juo niin kyllä se useimmiten pistää turvottamaan enemmän.

  Eiköhän se vesi ole kaikista paras ja sitäkin pitää melkoisen reilusti juoda niinkuin joku tuossa jo mainitsi.
 • editoi tammikuu 2013
  tenu kirjoitti:
  Jamppu kirjoitti:
  Kuulin, että cocacola auttaa. Kokeilin sitten juoda sitä ja jo ekan lasillisen jälkeen alkoi helpottamaan. Toivottavasti tämä turvotus loppuu pian.

  Epäilen kyllä tätä neuvoa. Jos limpparia hieman reilummin juo niin kyllä se useimmiten pistää turvottamaan enemmän.

  Eiköhän se vesi ole kaikista paras ja sitäkin pitää melkoisen reilusti juoda niinkuin joku tuossa jo mainitsi.

  Epäilin myös. Mutta ajattelin että ei siinä mitään häviä jos kokeilee. Ja ainakin itsellä auttoi.
 • editoi lokakuu 2016
  Reilu 8kk:tta savutta ja edelleen vatsaongelmia ja ajoittain luultavasti siihen liittyen myös hengenahdistusta...en muista että tällaista oli tupakoidessa.
  Ketjun kommenttien perusteella voisi olla toiveita että se tästä vielä tasoittuu :|

  Mites täällä muilla ketkä olleet pidempään polttamatta ja Teillä ollut tätä vatsan turpoamista, muistatteko kestikö pitkään? Vai helpottuuko se ikinä :o

  Nyt kokeilussa ruokavaliomuutos kasvispainotteiseksi ja vähähiilariseksi, ainakin nyt muutaman päivän perusteella turvotus helpottanut, hengenahdistusta tosin ollut joka painottuu aina iltaan. Välillä ei voi alkaa nukkumaan kun tuntuu että tukehtuu, sitten vaan kävelee edes takaisin asuntoa, haukkoo happea ikkunan raosta, kevyesti hieroo ja painelee vatsaa ja odottelee että menee ohi :(
  Kuntoilua harrastan miltei päivittäin.
  Vatsa toimii muuten ok, eli päivittäin.

  (Astma ja keuhkoahtauma poissuljettu[pef-seuranta, spirometria ja keuhkokuva], kilpirauhasen vajaatoiminta todettu 3kk:tta sitten johon lääkitys. Vatsan tähystyksen aion pyytää lähiaikoina lääkäriltä joka itsekin puhui siitä.)

  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • editoi lokakuu 2016
  Olen ikäni käyttänyt mahan turvotuksen ruokakaupoista saatavaa Samarinia. Apteekista saa myös Cuplaton nimisiä pillereitä. Sopivat myös lapsille. Samarin on minusta terveellinen, vaaraton ja halpa tuote ja auttaa varmasti.

  Ainakin minulla kaikki hapolliset juomat aiheuttavat turvotusta. Muodostuu mahaan kaasuja, jotka eivät kulje itsestän pois. Kun saa kunnolla röytäistyksi, voi vähän helpottaa.
 • editoi lokakuu 2016
  Samarinia, Rennietä ja Somacia on tullut kokeiltua. Joskus voi vähän auttaa turvotukseen ja joskus ei.
  (Thyroxin lääkityksessä ei näitä vatsahapon neutralisoijia sais oikein käyttää ja ei mulla närästystä tms happovaivoja ole juuri koskaan ollut)

  Kokeilin taas PEP-puhalluksia ja se on monesti auttanut hengenahdistuksissa, niin nytkin. Tuolla menetelmällä keuhkoista saa irti limaa ja välillä ruskeaakin sellaista.
  Varsinaista liman irtoamista ei mulla lopetuksen jälkeen ollut lainkaan.
  Vatsanturpoamista tuo ei tosin selitä, mut hyvä sekin kun saa hengen kulkemaan normaalisti.
  https://www.youtube.com/watch?v=3IqJMfBKLVo
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Mistä johtuu vatsanturvotus lopettamisen jälkeen ? Voisiko joku vääntää rautalangasta että ymmärrettäisiin mikä auttaa ?
  46 vuotta polttanut

 • editoi marraskuu 2016
  nemi kirjoitti:
  Mistä johtuu vatsanturvotus lopettamisen jälkeen ? Voisiko joku vääntää rautalangasta että ymmärrettäisiin mikä auttaa ?
  Ei taida sellaista rautalankaa olla :)

  Olen yrittänyt ihan tosissani asiaa selvittää, mutta miltei tuloksetta!
  Sen olen nyt löytänyt että:
  - tupakointi vaikuttaa perusaineenvaihduntaan
  - tupakka saattaa peittää kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka voi puhjeta / tulla esille lopettamisen jälkeen kuten itselläni, joka osaltaan taas vielä enemmän heikentää perusaineenvaihduntaa ainakin kunnes hormoonilääkkeillä korjataan.
  (- tupakoinnin lopetus saattaa myös aiheuttaa haavainen paksusuolentulehdus suolistosairauden, tosin sen yhteneväisyyttä en turvotukseen tiedä)

  Omalla kohdalla turvotus lakkasi kun aloin noudattamaan FODMAP ruokavaliota, nyt kaksi kuukautta ja voi sanoa että miltei turvotus kokonaan hävinnyt kuin myös hengenahdistus johon ei syitä löytynyt mm pef / spirometria kokeista.
  https://www.google.fi/?gws_rd=ssl#q=fodmap

  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Minulla ainakin tuo hengenahdistus johtuu siitä, kun vatsan turpoaminen painaa palleaa, niin silloin ahistaa ja kun saa turpoamisen laskemaan, loppuu myös hengenahdistus.  ;)
 • Minulla ei ole ollut mahan turpoamista, yksilöllistä tämäkin.
 • Palleaongelmiin ja muihin hengenahdistuksiin oma poppakonstini on mennä makaamaan lattialle selälleen, pää tyynylle ja jalat koukkuun. Siinä sit ihan vaan rauhallisesti makailee lattialla selälleen ja kuuntelee vaikka radiota (10-20 minuuttia usein makaan.) Tämä liike rentouttaa psoas-lihasta ja tältä osin se antaa pallealle enemmän tilaa ja hengitys helpottuu. Suosittelen. :)
 • editoi marraskuu 2016
  Kaikki keinot tuli kyllä kokeiltua, aina takimmaisten sängynjalkojen poistoa myöden kun ei saanut nukkumaan mennessä hengitettyä. Korvienväli vielä pahensi ongelmaa kun siihen keskittyi ja alkoi panikoimaan.
  Nyt luin että vesimeloni aiheuttaa joillekin tätä turvotusta ja ilmankos kun kesällä sitä vetelin ihan urakalla :o
  Näitä ongelmia ei ollut kun poltti tupakkaa, mut pienempi paha se on katsoa mitä suuhunsa pistää kuin alkaa uudelleen polttelemaan sen toivossa että voisi taas syödä mitä tahansa ilman että vatsasta tulee rantapallo.

  Selkä oli kesällä vielä enemmän jumissa ja luultavasti myös nämä hengitykseen liittyvät lihakset joka tietysti pahentaa ongelmaa.

  Palleatyrää aloin kanssa epäilemään jossain vaiheessa kun refluksi foorumilta luin tarinoita, siihenkin löytyy youtubesta hierontatekniikka jossa sen vatsalaukun kenties saisi sieltä keuhkotilasta omin avuin hierottua pois.
  Tähystyksellä tämä todetaan ja leikkauksella sitten vedetään vatsalaukku sinne mihin kuuluukin ja ompeleet siihen ruokatorven reunoille ettei se pääse sinne uudelleen luiskahtamaan.
  Kuvauksesta oli lääkärin kanssa puhe, mutta kun vaiva on nyt rauhoittunut ruokavaliolla ja syömällä pienempiä kerta-annoksia niin tuskin sitä ainakaan nyt tehdään.

  Googlettamalla löytyy paljon sekä vatsan turvotuksesta että hengenahdistuksesta ja molempiin on useita eri syitä.
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Tämmöisen vanhan ketjun löysin kun googlettelin vatsan turpoaminen syitä. Nyt avuttomuutta takana 1/2 vuotta. Pari kk sitten huomattiin että kilpirauhasarvot on päin pyllyä. Nyt haetaan sopivaa thyroxin annostusta. Mutta nyt on alkanut ahdistaa tämä kamala vatsan turvotus jota on jatkunut jo varmaan 4-5 kk, kun tarkemmin mietin. Ajattelin että lihoan koska syön enemmän ku en polta, mutta ei tämä siitä voi johtua. Mutta ei ilmeisesti ole mahdotonta että tätä jatkuu kuukausia lopetuksesta:-)Ahdistaa, mutta olisikohan valoa tunnelin päässä kunhan saadaan kilppari arvot kohilleen. Voiko tämä siitä johtua?
 • editoi helmikuu 2018
  .
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta sekä tupakoinnin lopetus vaikuttaa molemmat ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan.
  Mulla ihan samat ongelmat tai oikeastaan ne on jo suurinpiirtein selätetty.
  Fodmap ruokavalio ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä Candida Forte kuuri.
  Ostat neljä laatikkoa ja syöt ensimmäiset kaksi laatikkoa 2+2 päivässä ja seuraavat 1+1.
  Loppu turvotukset suurinpiirtein siihen ja voi taas syödä sellaista joka ennen aiheutti takuuvarmasti järkyttävän rantapallovatsan.
  Siis liika hiiva ja ohutsuolen liika mikrobikasvusto oli mun kohdalla ongelma, toki ei tarkoita että se muilla olisi mut mitäpä sitä ei sulkisi pois kun sen verran ikävä vaiva on.

  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Kiitos mace vinkistä. Kaikkea olen valmis kokeilemaan. Kaikkea sitä tuleekin... pääasia tietenkin että pysyy savuttomana mutta aika haasteellista on välillä...
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.