Muutokset elimistössä?

editoi syyskuu 2016   Painonhallinta
Olen 43v mies ja poltellut vakituisesti noin 24 vuotta.
Painoindeksi tällä hetkellä on 29, pudotettavaa olisi 10-15kg, 5kg olisi jo hyvä niin mahtuisi osa vaatekaapin sisällöstä.

Painonhallintaa koskien se on varmasti hyvin yksilöllistä ja niillä kenellä on ongelmia sen kanssa muutenkin, niin varmasti tupakoinnin lopetuksen jälkeen vielä enemmän.

Omien lopetusyritysten (ehkä neljä tai viisi oikeaa yritystä, max savuttomuuden kesto n. 6kk:tta) aikana ja sen jälkeen huomannut että paino lähtee helposti nousemaan ja jopa todella nopeasti, turvotusta, närästystä, ummetusta ym. joita täällä on listattunakin.
Jo-jo painonhallintaa ollut oma elämäni enemmän tai vähemmän.
Painon on saanut kuitenkin pudotettua haluamalleen tasolle melko helpostikin kun siihen on ryhtynyt, siis samalla kun polttaa tupakkaa, mutta esimerkiksi nyt olen toisissani yrittänyt samalla myös painonhallintaa ja onnistunut siinä mielessä että paino ei ole noussut, mutta ei laskenutkaan, kiloakaan.
Savuttomuus on ykkösasia ja nyt vuorotteluvapaalla (vielä 7kk:tta) se tuntuu olevan uskomattoman helppoa, nikotiinia kielenalustablettina käytin vain kuukauden eikä ole tarvetta ollut sen jälkeen. Aiemmin epäonnistunut viikon sisällä korvaushoidon lopetuksesta ja myös Champix aiheutti sen verran pahoja mielenterveydellisiä ongelmia että se oli pakko lopettaa kahden kuukauden jälkeen. Vuoden jouduin syömään masennuslääkettä joka kenties oli yksi syy siihen että paino nousi taas näihin nykyisiin lukemiin.

Se mikä askarruttaa on että mitä elimistössä tapahtuu sen jälkeen kun tupakanpolton on lopettanut?!
Netistä löytyy että perusaineenvaihdunta hidastuu, mutta vain todella vähän.
Tupakan kilpirauhasta aktivoivasta (syanoidi) vaikutuksesta löytyy myös vähän tietoa ja se on ehkä mitä itse eniten epäilisin.
Aikeissa ollut varata aikaa terveyskeskukseen josko suostuisivat mittauttamaan kilpirauhashormoonien arvot.
Monella kuulemma vajaatoiminta on tullut ilmi vasta kun on lopettanut tupakanpolton.
Itselläni ilmestyi nyt lopetuksen jälkeen myös kaksi pälvikaljua päähän, iho on selkeästi kuivempi, hiukset karheat ja tuntuu ettei hoitoaine auta yhtään, hengenahdistuksia, nivelkipuja...siinä joitain listalle mitkä näyttäisi löytyvän myös kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoinnista.

Leivän syömisen ja sokeriherkuttelun olen lopettanut miltei täysin, kauraleipää syön vähän jotta saisi kuitua ja se ei aiheuta turvotusta kuten vehnä ja ruispohjaiset leivät.
Olen oikeasti katsonut mitä olen suuhuni laittanut ja kuntoilukertoja on nyt helmikuun alusta kertynyt noin 70, noin tunti / kerta ja noin 70% sykealueella. Olisin käynyt enemmänkin, mutta välilevyrappeuman aiheuttaman kivun ja liikuntakyvyttömyyden takia joutunut olemaan noin viisi viikkoa pois lenkkipoluilta, nyt taas päässyt uudelleen.
Aiemmin näillä eväillä olisi paino laskenut jo ainakin viisi kiloa tässä ajassa (on vanhoja painonhallintataulukoita tallessa), mutta nyt ei siis yhtään.
Sen ainakin todennut että kuntoilusta ei siis kannata ottaa liikaa stressiä pianonhallinnan osalta, itse en ainakaan jaksaisi tästä lisätä sen määrää jotta saisi tarpeeksi kalorivajetta.
Liikuntaa kannattaakin harjoittaa enemmänkin psyykisten syiden takia ja niin että siitä tulee hyvä olo niin suorituksen aikana kuin sen jälkeenkin. Edesauttaa varmasti onnistumista savuttomuudessa.

Ymmärrän ettei nettiin varmasti viitsitä helpolla laittaa sellaista informaatiota joka ei kannustaisi tupakoinnin lopetukseen, kuten muutokset elimistössä ruoansulatuksen suhteen.
Olisi kuitenkin mukava saada sellaista tietoa jos sitä on tutkittu, jotain löytyy mitä tuossa mainitsin mutta hyvin vähän.

Onko täällä joku joka on oikeasti käynyt lääkärillä painonhallinnan takia kun on lopettanut tupakoinnin ja onko tehty mitään testejä eli esim juurikin kilpirauhashormoonit?

Paljon löytyy ihmisten tarinaa siitä kuinka "ruoansulatus tilapäisesti menee sekaisin".
Olisi lohdullista saada tarkempaa tietoa mitä se tarkoittaa ja kuinka pitkään tämän on syytä olettaa kestävän, onko se lopullista ja hyväksyttävä että elämänsä loppuun asti painoa kertyy entistä herkemmin ja syömistavat on sopeutettava tähän vai onko valoa tunnelin päässä vaikkapa kahden vuoden päästä jotta uskaltaisi tankata edes 1500 kcal päivässä ilman pelkoa että se ei lihota?
Onko täällä kokemuksia että on yrittänyt pudottaa vaikka vuoden tai kaksi, eikä ole onnistunut mutta sitten elimistössä onkin tapahtunut "jotain" ja paino on lähtenyt putoamaan/normalisoitumaan?

Itse en aio lannistua savuttomuudessa tämän painonhallinnan takia (ymmärrän silti että monelle se on oikeasti jopa este tupakoinnin lopettamiselle), nyt jos koskaan on tilaisuus päästä siitä eroon kun ei ole työstressiäkään asiaa hankaloittamassa. Savuttomuuden osalta nyt tuntuu hyvältä ja helpolta, toivon mukaan sama jatkuu.
Pakkopullana en sitä pidä kuten en laihdutustakaan, elämä on liian lyhyt siihen että aina on tuskailemassa jotain, koko elämä kuluu muuten tuskailuun. Jos mielessä pyörii vain "mun on pakko, mun on pakko" niin tuskin onnistuu pidemmän päälle.
Helpoiten asioista kieltäytyminen onnistuu kun mieltää että se on sallittua, mutta omasta tahdosta ja päätöksestä jättää pois.

Tsemppiä kaikille savuttomuuteen ja myös painonhallintaan :)

*muoks 19.9.2016*

Ettei koko ketjua tarvitse lukea läpi, niin kyse siis oli tosiaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta jonka tupakointi on todennäköisesti pitänyt piilossa jo jonkun vuoden (netissä myös muita tapauksia joissa selkeä yhteneväisyys tupakan ja kilpirauhasen välillä).
Tupakka siis tosiaan aktivoi TSH:n lailla kilpirauhasta ja täten myös arvot ei näy labroissa viitealueiden ulkopuolella vaikka elimistön omat autoimmuuni TBOAb vasta-aineet jo tuhoavat kilpirauhasta.

Lenkillä käyntejä nyt kertynyt jo yli 120 ja syöminen on ollut hyvin hillittyä, luultavasti jopa liian pienellä kalorimäärällä.
Paino ei ole vielä lähtenyt laskuun, notkahti hetkeksi muutaman kilon lääkityksen aluksi mutta palasi takaisin. Thyroxin lääkitys ollut nyt 2,5kk:tta ja annostus saattaa vielä nousta (nyt 150mikrog/pv).

Todella turhauttavaa ja mielessä on käynyt pitääkö alkaa polttaa uudelleen sen takia että kilpirauhanen toimisi...mutta ei tietenkään, lääkkeet ovat sitä varten ja siinä saattaa mennä jopa vuoden ennen kuin lääkitys kunnolla tehoaa.
Savutta siis edelleen ja lenkillä käynnit jatkuu siitä huolimatta että paino ei laske ja palautuminen on paljon hitaampaa, sattuu vieläkin vähän joka paikkaan eli lihaksiin ja niveliin.

Vaikka tämä vuorotteluvapaa tuntuu menevän tässä sairastellessa (selkäkin vaivannut jo 5kk:tta), niin olen tyytyväinen että nämä tuli juuri nyt tämän vuodenmittaisen vuorotteluvapaan aikana. En usko että olisin voinut käydä samaa läpi töissä ollessa, jossa stressitaso oli muutenkin jo aivan liian korkea, kenties tästä kilpparin aiheuttamasta väsymyksestäkin. Nyt on saanut rauhassa vierottua tupakasta ja hoitaa itseään kuntoon niin selän kuin kilpirauhasenkin osalta. Moni rakentaa talon, reissaa maailmalla tms. vuorottelun aikana, itse voin ainakin ylpeänä sanoa että pääsin tupakasta eroon ja terveyskin on menossa kovaa vauhtia uudelle raiteelle :)~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
«1

Viestejä yhteensä

 • Mielenkiintoista että otit esiin tuon kilpirauhasen. Minuakin kiinnostaa, mihihn kaikkeen tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa. Vaikea kuitenkin tietää, mikä johtuu mistäkin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen...
  Minä lopetin marraskuussa ja kaikki kävelyt, lenkkeilyt ja virta, mikä mulla oli, meni varmaan alkinnostuksen piikkiin. Vuodenvaihteessa sit alkoi into pikkuhiljaa hiipumaan ja nyt tuntuu, että mennyt talvi oli raskas  ja synkkä. Nyt vasta olen alkanut heräilemään. Minkä verran on vaikuttanut talven pimeys?
  Mulla on ollut kilpirauhasen vajaatoimintaa viitisen vuotta. Aika lievää, pienellä tyroksiiniannoksella oon pärjäillyt. Nyt toukokuussa kävin vuosittaisessa labrakontrollissa ja lääkäri sanoi, että kilpirauhaseni laiskistuu entisestään ja lääkeannosta nostettiin. Nyt olen syönyt suurempaa annosta pari viikkoa ja pikkuhiljaa alkaa olo virkistymään. Kilpirauhanen vaikuttaa kuulemma myös mm. kolesteroliin ja sokeriaineenvaihduntaan yms. ja kaikkiin muihinkin elintoimintoihin. On tosiaan mielenkiintoista, minkä verran tupakointi ja tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen: tupakoimattomuus, ylipaino, väsymys... Stressihän tässä tulee, jos alkaa kaikkea pohtimaan.
  Joka tapauksessa olen nyt tyytyväinen. Olen savuton ja elän päivä kerrallaan. :)

  image

 • MelisaMelisa Espoon etelärannikko
  editoi kesäkuu 2016
  Ilmeisesti tupakointi "tavallaan peittää" joitakin oireita. Yksi tavallisin on ientulehdus. Moni muukin on epäillyt kilpparivaivoja, harva sai lääkityksen. Näistähän ollaan julkisuudessakin lääkärienkin kesken montaa mieltä. Yksi aikalaiseni lopettaja meni kilppareihin erikoistuneelle lekurille ja sai lääkityksen. En tiedä millaisen, mutta kuulemma maksaa paljon :o Ei saanut apua julkiselta puolelta.

  Itsekin joskus ihmetellyt kropan kykyä sopeutua. Verenkierron välityksellä varmaan kaikki sisäelimet saaneet annoksensa myrkyistä. Ei ihme, että lopetusvaiheessa tulee ihmeoireita.
  En muista tarkkaan enää, mitä itsellä oli lopetusvaiheessa. Samoihin aikoihin tosin alkoi hermovaurio molemmissa raajoissa valvottaa öisin. Se ei lopettamisesta parantunut. Lääkitys lie loppuelämän juttu. Taitaa johtua selästä, mut ei sitäkään ole varmistettu lukuisista magneettikuvauksista ja hermokartoituksista huolimatta.
  Toivottavasti omituiset oireet katoavat pikkuhiljaa lopetuksen edetessä. Jos ei, niin lääkäriin.
  40 vuotta savuttamista ja sitten lopetus 18.8.2005. Motto: Ei koskaan henkostakaan.

 • The user and all related content has been deleted.

  14.7.2017. klo 12.45
 • Minultakilppari poistettiin lähes kokonaan jo kymmenkunta vuotta sitten Basedowin taudin vuoksi, leikannut lekuri sanoi jättäneensä puoli teelusikallista jäljelle. Siitä lähtien olen syönyt tyroksinia joka päivä. Kun syyskuussa stumppasin, kävin myöhemmin syksyllä mittauttamassa veriarvot ja lääkitystä jouduttiin vähän nostamaan. En sitten tiedä, olisiko kysymys siitä että se puoli teelusikallista on nyt lopulta päättänyt sammuttaa itsensä vai siitä, että nikotiini on vaikuttanut nostavasti arvoihin.
 • Paljon kiitoksia vastauksista :)

  Vaikuttaako tuo tyroksiini aineenvaihduntaan eli onko Teillä havaintoja edes summittaisia, onko paino laskenut suunnilleen samalla kalorimäärällä vai onko sillä siihen mitään selkeää vaikutusta.
  Herätellyt vaan toiveita josko painonhallintaan saisi apua vaikka kilpparin vajaatoiminnasta ja sen seurauksena tyroksiinista ;) Ei tietysti ole naurun asia kilpirauhasen toimintahäiriöt enkä sellaisia oikeasti toivo, oli se sitten liika,- tai vajaatoimintaa.

  Se on totta että kun vuosikymmeniä on tupakkia vedellyt ja sen myötä elimistö saanut säännölliset annokset ties mitä myrkkyjä, niin varmasti aiheuttaa kaikenlaisia oirehtimisia ainakin alkuun. Näistä tuskin kovin tarkkaa lääketieteellistä tutkimusta edes on, ajatellaan että tupakoinnin lopetus on joka tapauksessa aina parempi kuin mahdolliset esiin tulevat muut oireet joita tosiaan tupakointi on myös saattanut pitää piilossa.

  Hengenahdistuksia olen saanut joka kerta kun olen yrittänyt lopetusta, nyt törmäsin sellaiseen kuin Buteyko-menetelmään ja treenailen nyt uudenlaista hengitystä :)
  En jaksa siitä tänne raapustaa tarinaa, mutta jos jotain kiinnostaa saada ylihengittämiseen tai astmaoireisiin helpotusta niin kirjoittelin siitä tänne :)
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Kilpirauhasen poistaminen aiheuttaa sen että ihminen lihoo helpommin eli hidastaa aineenvaihduntaa, vaikka tyroksiinimäärä palautetaankin lääkkeillä normaaliksi. En tiedä onko tämä virallinen totuus, mutta näin siinä lähes jokaiselle käy. Kilpirauhanen tuottaa muitakin hormoneja, mutta Tyroksiini korvaa vain yhdn hormonin puuttumisen. 
  Täällä stumpissa notkuessani olen ymmärtänyt, että useimmat lihovat lopetettuaan, mutta ajan mittaan tilanne tasoittuu, ainakin siten että paino ei enää nouse.
  meidän länsimaisten ihmisten suuri ongelma on se, että elämme yltäkylläisyydessä josta menneillä vuosisadoilla ei ollut tietoa ja samalla koneet ovat helpottaneet elämäämme. Treveisiä täältä sohvan pohjalta, jääkaapin vierestä...
 • editoi kesäkuu 2016
  Kilpirauhasen liikakasvu, liikatoiminta, leikkaus, vajaatoiminta...niin mikä on sitten mitäkin.
  Serkullani oli liikatoimintaa ja myös liikakasvua, laihtui ihan tikuksi, oli leikkauksessa ja paino alkoi normalisoitua.

  Googlettamalla kun hakee "tupakoinnin lopetus ja kilpirauhasen vajaatoiminta" tulee tuloksen mm. tämä jossa viitataan tänne Stumppi.fi sivustollekin, kovin ristiriitaista tietoa tosin.

  Noh, jos tk lääkäri suostuisi reilu parin viikon päästä labrakokeisiin joista nuo parin kilpparihormonin arvot saisi ilmi niin selviäisi sekin.

  Juu onhan se näin että täällä yltäkylläisyydessä tahtoo se keskivartalo venyä ja sitä sitten voivotellaan ja tuskaillaan kun ei saa laihdutettua samalla kun toiset kuolee nälkään, ei ole oikeudenmukaista tämä elämä täällä monessakaan suhteessa :/
  Joskus silti kyllä tuntuu täällä yltäkylläisyyden paratiisissa että niitä nautintoja ei enää pahemmin ole kun on jättänyt tupakan, alkoholin, eikä sitä vastakkaista sukupuoltakaan ole ollut vähään aikaan  :* Toki kolikolla on myös kääntöpuolensa :#
  Hyvä ruoka + tietysti herkut on sellaisia elämän nautintoja, niitä kun osaisi vaan kohtuudella nautiskella :)
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Minun liikatoimintani oli maailman helpoin dieetti, sai herkutella ja paino laski pari kiloa kuukaudessa. Kun sitten lääkäri huomasi että leposyke oli 102, ryhdyttiin toimenpiteisiin. Nyt pulssi on normaali, mutta painoa on 20 kg lisää...
 • The user and all related content has been deleted.

  14.7.2017. klo 12.45
 • Voisi ehkä sitten ajatella ettei mitään "ihmeparannusta" ole tiedossa painonhallinnan osalta :)
  Jostain syystä kuitenkin oma painoni ei lähde laskuun joka ennen samoilla työkaluilla on toiminut, mutta eipä siinä mitään.
  Kunhan saa tämän selän taas kuntoon niin lenkkeilyt jatkuvat, tulee siitä ainakin hyvä olo jos ei muuta.
  Välilevyrappeumaan savuttomuus kait pitäisi auttaa, ainakin itsellä huono yhteensattuma kun 2kk:tta lopetuksen jälkeen meni taas selkä...ortopedi kyllä kertoi että se on loppuelämän vaiva ja vanhemmiten helpottaa kun selkä jäykistyy.
  Seuraavassa elämässä pitää ensin pudottaa paino haluamalleen tasolle ja vasta sitten heittää sytkäri roskiin :)
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • editoi kesäkuu 2016
  Mace kirjoitti:

  Seuraavassa elämässä pitää ensin pudottaa paino haluamalleen tasolle ja vasta sitten heittää sytkäri roskiin :)
  Niin..heh..näin mä myös tuumasin, vaan oli kroppa toista mieltä. Aloituspaino oli 2008 vuonna kun tämän sauhuttelun lopetin 92 kg, siitä se sitten pikkuhiljaa pukkasi koko aika ylöspäin, oli "parhaimmillaan" 138 kiloa.

  Tuo huippulukema saavutettiin 5 vuoden savuttomuuden kohdalla, noin.Onneksi sen jälkeen alkoi toiminnot tasaantumaan ja paino hilautumaan alaspäin, ilman mitään ylimääräisiä urheilusuoritteita tai ihme dieettejä.

  Nyt ollaan 8 vuoden jälkeen 99 kilossa..ja ei tässä kilpirauhasen ym toiminnoilla ollut mitään tekemistä, kävin tuona aikoina monesti työterveystarkastuksissa ja kontrolleissa...kaikki arvot olivat kohdallaan

 • editoi kesäkuu 2016

  tupakoimata kirjoitti:Niin..heh..näin mä myös tuumasin, vaan oli kroppa toista mieltä. Aloituspaino oli 2008 vuonna kun tämän sauhuttelun lopetin 92 kg, siitä se sitten pikkuhiljaa pukkasi koko aika ylöspäin, oli "parhaimmillaan" 138 kiloa.

  Tuo huippulukema saavutettiin 5 vuoden savuttomuuden kohdalla, noin.Onneksi sen jälkeen alkoi toiminnot tasaantumaan ja paino hilautumaan alaspäin, ilman mitään ylimääräisiä urheilusuoritteita tai ihme dieettejä.

  Nyt ollaan 8 vuoden jälkeen 99 kilossa..ja ei tässä kilpirauhasen ym toiminnoilla ollut mitään tekemistä, kävin tuona aikoina monesti työterveystarkastuksissa ja kontrolleissa...kaikki arvot olivat kohdallaan

  Kiitos, tätä juuri hain :)
  Eli ainakin Sinun kohdallasi elimistössä on tapahtunut jotain viiden vuoden kohdalla polttamisen lopetuksesta ja sitten paino lähtenyt laskemaan.
  Tietysti olisi kiva tietää mistä tämä muutos johtuu eli jotain lääketieteellistä selitystä.
  Tuosta ekasta postauksestani jäi pois että jonkun tiedon mukaan nikotiini lisää suolahappoa vatsassa joka nopeuttaa ruoan sulamista, en kyllä usko että vain tästä olisi kyse.

  TV-ohjelma Prismassa joskus lohduttomasti kerrottiin että jos onnistuu saamaan elimistöönsä ylimääräistä rasvasolukkoa, niin se on ja pysyy, laihduttamisella kutistuu ja menee lepotilaan, mutta kun taas koittavat paremmat ajat ja ruokaa tulee enemmän kuin tarpeeksi niin otetaan solukko käyttöön ja taas turpoaa.
  Rasvaimu on ainoa jolla rasvasolukkoa saa oikeasti poistettua.
  Ei ole evoluutio siis oikein pysynyt tämän reilun sadan vuoden teollistumisen mukana, edelleen varastoidaan niitä heikkoja hetkiä varten :)

  ------------------------------------------

  Mitä täältä muualta luki kokemuksia niin hyvin vaihtelevia, joillain paino noussut puoli vuotta ja sitten kääntynyt laskuun, jollain noussut vuoden, kaksi ja onpa niitäkin joilla ei paino ole muuttunut tai jopa lähtenyt laskuun.
  Pitäisi olla joku tarkka tutkimus tai edes kirjanpitoa päivittäisestä tankkauksesta/kulutuksesta, jotta pystyisi toteamaan mikä on yhteys tupakoinnin lopetuksella ja painonnousulla.
  Tällaista tutkimusta tuskin koskaan tehdään ellei sitten tupakkayhtiöt halua edistää myyntiään ja näyttää kuinka vaarallista on lopettaa tupakointi ;)

  Suurin syy lienee makeanhimo ja ylipäätään että syö enemmän kuin ennen, niitä kaloreita vaan tulee paljon.
  Jos jokaisen kalorin laskee ja kirjaa ylös, niin sitten sen vasta huomaa että hups, niitähän tuleekin vaikka 5000kcal :)
  Yksilöittäin eroa on varmasti paljon.

  Voihan sen ajatella niinkin että kun on myrkyttänyt itseään tupakalla, niin edes ruoansulatus ei ole toiminut ja osa tärkeästä ravinnosta on mennyt hukkaan.
  Nyt kun on lopettanut niin ruoansulatus alkaakin toimia ja pystyy imemään ravinnosta irti kaiken sen tärkeän energian ja muun hyödyn ;)
  Rahaakin säästyy entistä enemmän kun ei tarvitse enää syödä niin paljoa!

  Itse tein nyt niin että lopetin suurimman tuskailun painon suhteen ja hain ensihätään yhdet kaksi tuumaa isommat farkut ja nätin kauluspaidan. Näillä pärjään ainakin hetken aikaa, kun ei ole varaa uusia koko vaatekertaa.
  Tavoite toki on että vanhat vaatteet vielä mahtuvat, mutta on myönnettävä ettei ainakaan tänä kesänä, onneksi shortsit on isoja eli lämpimiä kelejä toivoen B)
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • editoi heinäkuu 2016
  tupakoimata kirjoitti: ei tässä kilpirauhasen ym toiminnoilla ollut mitään tekemistä
  Kävin perjantaina verikokeissa ja tänään soitti lääkäri että kilpirauhasen arvo pahasti pielessä (TSH = 20).
  Nyt lisäkokeita ja sen mukaan sitten kenties tyroksiinia tms.

  Ehkä pitää paikkansa Googlettamallakin löytyvä tieto että tupakointi voi peittää joitain sairauksia kuten juuri kilpirauhasen vajaatoimintaa. Riippuen tietolähteestä kerrotaan että tupakka joko aktivoi kilpirauhasta tai sitten että "Tupakka sisältää syaniidia, joka muuntautuu kehossa tiosyanaatiksi joka toimii kilpirauhasvasta-aineena, estäen jodin käyttöä kilpirauhashormonien synteesissa."
   
  Oli miten oli, ainakin tämä tieto helpotti kun jo vuosia kestäneelle väsymykselle, painon kanssa painimiselle, nyt hengitysvaikeuksille, ihon kuivuudelle, hiusten pälvikaljuilulle jne. löytyi ehkä viimein syy :)
  Josko se paikoilleen jumiutunut puntarikin alkaisi taas toimimaan jossain vaiheessa ja lukemat vähän pienentyä :#

  *muoks*
  Nyt valmistui loputkin testit ja kilpirauhasen vajaatoiminta varmistui vasta-aineiden myötä TPOAb jonka arvo 1400 (normaali <25), siis lääkitys siihen loppuelämän.
  Toivon mukaan tyroksiini tuo avun eikä sekavaan T3 hormonilääkitykseen tarvitse lähteä.

  Tupakan osuutta asiaan ei ole tutkitusti todistettu suuntaan eikä toiseen, oireita mulla on ollut jo ainakin 4-5 vuotta jolloin vetelin vielä tupakkia täydellä teholla. Se että arvot olisi mitannut tammikuussa viimeksi olisi paremmin näyttänyt vaikutusta tupakoinnin lopetukseen ellei sitten sattuman piikkiin.
  Pari vuotta sitten otetuissa verikokeissa kaikki kilpparin arvot oli vielä viitteiden sisällä paitsi vasta-aineita ei silloin mitattu.
  --------------------------------
  No niin, nyt lähtee painokin pikkuhiljaa putoamaan kun sai tuon kilpparilääkityksen aloitettua :)
  --------------------------------
  5kg lähti paino ekan viikon aikana kun aloitettiin tyroksiini lääkitys, siis elimistössä jumittaneet ylimääräiset nesteet poistuivat, mahtava olo :blush:
  Sujuu savuttomuuskin tässä ihan sivussa kun ihmettelee miten paljon virkeämpi, energisempi, iho,- ja hiusmuutokset, nivelkivut vähentyneet, tuon pudonneen painon lisäksi.
  Elinikäinen sairaus todettiin, harvemmin sellaisesta on iloinen mutta nyt olen kun sai siihen avun :smiley: 
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • editoi joulukuu 2016
  Painonhallintaprojektia takana nyt 10kk:tta eli sama kuin ilman tupakkaa.

  - paino alussa 101,5kg
  - paino pysyi 100,5 - 102kg välillä heinäkuun alkuun asti (5kk:tta)
  - heinäkuun alussa alkoi Thyroxin lääke, kilpirauhasen vajaatoiminta, paino putosi 5kg joka tuli takas
  - syyskuun alussa paino n. 100kg
  - aloitin FODMAP ruokavalion 2,5kk:tta sitten ja paino tänään 94kg

  Muuten olen syönyt terveellisesti koko ajalla ja kuntoilukertoja on nyt kertynyt tässä ajassa 173 kertaa ja 172 tuntia, keskisyke ~130 (70% maksimista) ja kaloreita ergometrin kulutuksen mukaan n. 120 000 kcal

  Se on käynyt 100%:sen selväksi että tupakointi peittää kilpirauhasen vajaatoimintaa ja voi pamahtaa sitten ikävästi päälle kun lopettaa tupakoinnin, tästä monta vastaavaa tapausta vertaistuessa. Oireita toki jo ennen savuttomuutta.
  Vajaatoiminta laittaa aineenvaihdunnan enemmän tai vähemmän jumiin, jonka johdosta heikkohermoiset ei pysty laihduttamaan lainkaan ainakaan ennen kun lääkitys alkaa tehota ja hyvätkin hermot omaava saa tosiaan olla kärsivällinen ja ottaa asiasta pidemmän ajan projektin. Tähän päälle vielä tupakoinnin lopetuksesta johtuva aineenvaihdunnan hidastuminen ja vatsan happamuuden väheneminen.
  Koska keho ei toimi normaalisti ja lääkityksen hoitovasteeseen saattaa mennä aikaa useita kuukausia jopa pari vuotta, ei välttämättä ole kovin järkevää ruoskia itseään kuten nyt olen itse tehnyt.
  Periksi en silti anna ja tavoite on sama 85kg, mutta siihen menee vaan enemmän aikaa, ehkä vuodeksi 2018 kesäksi otan tämän tavoitteen koska tiedän kokemuksesta kun kroppa toimi vielä normaalisti että siinä 90kg alapuolella tahti hidastuu merkittävästi.

  Siis eteenpäin, sanoi mummo lumessa :)

  *muoks 18.12.2016*

  10,5 kk:tta savuttomuutta takana ja kolmisen kuukautta fodmap ruokavaliolla. Thyroxin annostus tällä hetkellä 137,5µg (siirryin 2vko:a sitten lääkkeen iltaottoon joka tuntuisi toimivan minulla, paljon pirteämpi olo).
  Omron BF-511 vaaka näyttää nyt 10kg vähemmän kuin tammikuun viimeinen päivä jolloin aloitin, tämä pudotus tapahtunut siis tässä syksyn ja alkutalven aikana. Viskeraalinenkin rasva pudonnut pykälän ja on nyt arvossa 10.
  Kuntoilua edelleen mielestäni ahkerasti, suorituskertoja nyt 182 ja siirtynyt talveksi ergometrilla kuntopyöräilyyn.
  Kokeilin tässä kerran käydä puntarissa ennen pyöräilyä ja sen jälkeen, hikoilua 1,4 litraa !!! Liittynee tähän kilpirauhasen sairauteen että elimistö kerää nestettä.
  Selkäkin on nyt jo parempi, liekö kävelyt rasittaneet sitä liikaa kun edellisten hermoratavaurioiden jäljet näkyy vielä askelluksessa, niin ehkä ylenpalttinen kävely ei vaan sovi mun selälle.
  Magneetissa kolme alinta välilevyä rappeutunut, kaikissa pullistumat ja alimmassa kaksi hermojuurta puristuksissa, lisänä fasettinivelet kuluneet sekä lievä skolioosi...siis kyllä sieltä ihan syytä löytyi näille yli 8kk:tta kestäneille kivuille.
  Mut fiilis on viimeinkin hyvä, henki kulkee nyt paremmin, mieli on korkeammalla ja vaakakin alkaa näyttää siltä mitä pitääkin, 6-7kg vielä tavoitteeseen mutta sen ehtii kesäksi tai seuraavaksi kesäksi, on hyväksyttävä myös tämä aaltoileva sairaus (vajaatoiminta--liikatoiminta--vajaatoiminta...) ja sen aiheuttamat ongelmat elimistössä.

  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • MelisaMelisa Espoon etelärannikko
  Mut hienoa, et homma alkoi kuitenkin luistaa. Olet kyllä aktiivisesti etsinyt noita vastauksia kysymyksiisi. 
  40 vuotta savuttamista ja sitten lopetus 18.8.2005. Motto: Ei koskaan henkostakaan.

 • editoi joulukuu 2016
  Juu kiitos, suunta on luultavasti ylöspäin tai siis painon suhteen toivon mukaan alaspäin :)

  Joskus siitä googletuksen itsediagnoosista on hyötyäkin, en olisi tänä päivänäkään vielä diagnosoitu jos en olisi tajunnut itse lääkäriltä kysyä kilpirauhasarvoja samalla kun kävin kesäkuussa valittamassa kipeää selkää :)
  Mun mielestä TSH ja T4V arvot saisi kuulua perusverenkuvaan, semmoinen kansantauti tämä kuitenkin on, reilusti yli 300 000 diagnosoitua.
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • editoi joulukuu 2016
  Mace: Mulla otettu kolmesti kilppariarvot,mun elon aikana, eikä luvussa ole ollut mitään poikkeavaa. Väsymys, painon nousu ja hiustenlähtö ovat olleet syynä, että ollaan myös kilppari tsekattu. Nyt mua kiinnostaisi tietää, että onko tupakka vaikuttanut tuloksiin, joten pohdin uuden verenkuvan ottamista. Myös kolesteroli ollut koholla ja tulehdusarvot lievästi. Nyt hiukset ovat kuvailemasi korput ja tosiaan mitkään hoitoaineet eivät tunnu tehoavan. Mietin, että koskahan tuo kilppari kandeis trsekata, näkyisköhän jo nyt?

   Ja tein tuon hengitysharjoituksen, ainakaan tänään en paljon yli 10sek päässyt. Mulla on tosin yläselkä ihan kiveä (pahat jumit) eikä sitä saada kuin hetkellisesti kevennettyä fysikaalisessa, kun ft rusauttelee ja sen jälkeen on ihana kun oikein tuntee, miten happi alkaa kulkea. Selästä löytyy hermopinne, luupiikkejä, skolioosi, rappeumaa ja sen sellaista, eli ikuinen riesa. Selkäkuntoutuksessa sain kuulla mun selän olevan siinä kunnossa, kun yleensä 6kymppisillä on ja mä olen 41 xD mutta niin, voihan keuhkoissakin olla vikaa
 • editoi joulukuu 2016
  Yritin epätoivoisesti kaikenlaista hengenahdistuksiin, ne buteykoharjoitukset jätin kun ei siitä ollut apua.
  Voi ne joillekin auttaa jos hengitys on häiriintynyt ja haukkoo liikaa happea.
  Mulla toi fodmap ruokavalio ja se että syön useammin pieniä annoksia on auttanut hengenahdistukseen eli liittyy aineenvaihduntaan / ruoansulatukseen.

  En osaa sanoa koska kannattaa mennä kilpparitesteihin, siitä ei ollut vertaistukiryhmässä juttua, mutta siitä oli että hyvin monella vajaatoiminta tuli esiin vasta tupakoinnin lopetuksen jälkeen.
  Itse olin noin 4,5kk:tta sen jälkeen kun olin lopettanut ja arvot oli pahasti pielessä.

  Sama homma eli selkä on aika romuna, nyt 7,5kk:tta kärsinyt alaselän kivuista, kolme alinta välilevyä rappeutunut ja kaikissa pullistuma, alin pahin jossa kaksi hermojuurta puristuksessa.
  Nyt ollut muutama miltei kivuton päivä, niistä osaa todella nauttia :)
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Minulla pitäisi käydä kilpparikokeissa (on lähete työterveyslekurin kautta) mutta ei vaan saa aikaiseksi mennä. Noloa tällainen saamattomuus. Kai tässä on vähän pelkoakin taustalla, että mitä jos. Mutta, jos nyt perkule huomenna menisi heti aamusta ennenkuin töihin menee! Hammaslääkäriaika sentäs on varattu kun ikenet meinaa oikkuilla eli välillä vuotavat verta. Eivät kyllä enää niin paljon kuin aiemmin.

  Yksi asia mikä ärsyttää nyt ihan suunnattomasti on ihon reagointi tähän lopettamiseen. Kaikki p*ska tulee ihosta läpi ja epäpuhtaudet riehuu. Varsinkin leuka ja selkä on ne alueet, joihin tämä on iskenyt. Eräs tuttu sanoi, joka itse on lopettanut tupakoinnin vuosikymmen sitten, että pitää juoda vettä tarpeeksi. Noh, se ei ole vahvin osa-alueeni mutta pari päivää tässä yrittänyt tsempata siinäkin. 

  :tongue: 
 • Aloitekyvyttömyys on yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista ;)
  Reippaasti vaan labraan, sinne tarttis mennä heti aamusta niin aikaisin kun mahdollista, mutta ennen kymmentä viimeistään. Joidenkin ohjeiden mukaan klo 14 mennessä mutta se on puppua.
  TSH on korkeimmillaan heti aamusta.
  Voi olla 12 tuntia syömättä tai ei, jos on niin TSH vähän korkeampia...näin väittävät, en kyllä usko että on merkitystä.

  Itse siirsin lääkkeenoton iltaan ja alkaa olo piristyä, on jo aikakin kun yli 5kk:tta lääkkeen aloituksesta.
  Oikeastaan vasta nyt alkaa tämä savuttomuuskin tuntua hyvältä. Ei sillä että olisi tehnyt mieli, vaan on olo ollut muuten niin pa*ka selän ja kilpparin takia ettei ole juuri nauttinut.

  Sijoitin sit seuraavan kolmen vuoden tupakkarahat jo etukäteen kun vaihdoin uuteen autoon  :)
  kk-erä on saman verran mitä röökiin meni rahaa, toki oli vaihdokki ja vähän käteistä mut osa oli otettava lainaa.
  Ei tunnu niin pahalta kun ajattelee että ne on säästyneitä rahoja B)
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Itsellä paino noussut vain muutaman kilon, kunhan jaksaa vain tarkkailla mitä suuhunsa pistää.
 • editoi toukokuu 2017
  Onnea puolesta vuodesta Jarski :)

  Mun saldo on -11kg vuoden aikana, joka tosin lähti viimeisen neljän kuukauden aikana fodmapilla josta siis sain avun myös vatsan turvotuksiin ja hengenahdistuksiin.

  Lääkitystä hierotaan vielä kilpparin vajaatoimintaan kohdilleen, mut eiköhän sekin vielä asetu...tai sitten ei, mitä on muiden kokemuksia lukenut, mutta oli miten oli, näillä eväillä mennään :)

  Selkä alkaa olla parempi ja ensi viikolla siis astun takaisin töihin vuoden tauon jälkeen, sen sitten näkee kestääkö se raskaan työn vai ei, toivon ja uskon että kestää.
  Tässä on nyt vuosi kuntoiltu ja jumpattu eli fyysisesti paremmassa kunnossa pitäisi olla selkeästi.

  Ei kaduta yhtään että lopetin miltei vuosi sitten tupakoinnin ja olen tyytyväinen että tein sen heti vuorotteluvapaan alkuun enkä kitkutellut sitä kuten alun perin oli tarkoitus että "joskus vuorottelun aikana".
  En ole lainkaan varma olisiko se onnistunut töissä ollessa ja olisiko sairauskaan tullut ilmi ilman tupakoinnin lopetusta. Hyvä että tuli koska ei se tupakointi kilpirauhasta paranna, se vaan pitää sairautta piilossa ja jos se sieltä esiin tupsahtaa voi tilanne ollakin jo aika huono, siis kilpirauhasen kannalta kun autoimmuuni vasta-aineet on sitä nakertanut jo ties kuinka pitkään.

  Lopettelen osaltani tähän ketjuun kirjoittelun ja toivon kaikille tsemppiä savuttomuuteen ja sitä myöden laadukkaampiin elonpäiviin, toivottavasti joku saa hyötyä omista kokemuksistani ja osaa kenties lääkäriltä pyytää kilpirauhasen testejä jos oireita on, kunhan on hetken ollut tupakoimatta.

  *muoks 05/2017 *
  Kilpirauhasen osalta lääkitys on suunnilleen kohdillaan ja olokin kohtalainen, tosin väsymystä on edelleen, mutta se taitaa kuulua tähän sairauteen enemmän tai vähemmän.
  Jo viime kuussa sain painon tavoitteeseen eli 85kg joten pudotusta oli noin 16,5kg ja sekin oikeastaan lokakuun jälkeen kun siirryin FODMAP ruokavalioon eli ajassa 7kk:tta.
  Nyt se on vähän heilunut ees sun taas kun tähän vajaatoimintaan kuuluu myös ylimääräisen nesteen kertyminen kroppaan, sitä saattaa tulla 5-6kg viikossa! Onneksi sen saa myös nopeasti pois kunhan pysyy täysin erossa sokerista, viljoista ja välttelee suolaa.

  Painonpudotus on siis mahdollista tupakoinninlopetuksesta huolimatta ja vaikka olisi kilpirauhasen vajaatoiminta :smile:

  Tupakkaa ei tee enää mieli, nyt kohta 16kk:tta polttamatta.

  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Mielenkiintoista tietoa ja arvuuttelua. Itselläni kävi aikoinaan niin että juuri 5 vuoden kohdalla aloin polttamaan uudelleen. Paino alkoi laskea hissukseen, lopulta se oli -30 kg 3 vuodessa, mitää erityistä syytä siihen ei löytynyt. Epäilin masennuslääkkeiden lopetustakin mutta todennäköisesti jokin yksi syy ei selviä ikinä vaan kyseessä oli monen asian kombo... Tänä vuonna, polttamisesta huolimatta, onkin paino lähtenyt nousuun, puolessa vuodessa tullut n 8 kiloa. Nyt olen ollut kuukauden ilman ja seuraan tätä aihetta "viikottain". Suvussa on tuota kilppariongelmaa, siskolla hashimoto versio. En millääääään haluaisi yhtä ainutta seurattavaa sairautta enää lisää mutta kieltämättä aloin miettiä että hiukset ja iho on melkoisessa kunnossa olleet vuoden verran, aivan rutikuivat, väsyä on ja merkillisiä pulssin heittelyitä. 

  Ehkä täytyy tämän vuoden puolella kerjätä labroja julkiselta kun vaan keksisi syyn jolla saada ne... 

  Onnea onnea Mace ja tsemppiä edelleen!!! Kiitos kun kirjoittelin tänne matkastasi, oli mielenkiinoista luettavaa. 
 • Vuosi takana ja 15 lisäkiloa mukana. Totesin, että antaa palaa vaan, muutenkin oli ihanuudesta (röökistä) luopuminen framilla ja tuntui vaikuttavan aivan kaikkeen elämässäni. Nyt kun elämä tasaantunut on pudotuksen aika, mutta tiukassa tuntuu olevan. Ei mitkään vanhat, ruokavalio ja liikunnan lisäys olekaan auttanut. Nyt alkaa meneen hermo sen takia! Mut kai tuo jossain vaiheessa...
  Josko 35 vuotta piisaa...
 • Samalla tavalla ajattelin itsekin kun lopetin. Että tulkoot lisää jos tulee...se on pieni murhe verrattuna tupakkiin. 3 kiloa tuli ja nyt näyttäisi ehkä tasaantuneen eli vähillä vaurioilla. *koputan puuta* koska ei vielä olla tuossa vuoden kohdalla.
 • Kohta kuukausi viimesistä henkosista. Ennen tupakoinnin lopettamista aloitin jo hyvinvointiin liittyvän projektini jonka toinen tärkeä osa-alue oli painon pieni pudotus (-15kg).

  Painon pudotus ei ole pysähtynyt stumppaamisen jälkeen mihinkään. Tuon kyllä tiesin ja luotan vankasti yksinkertaiseen matematiikkaan ( kuluta enemmän kuin syöt).
  Minun kalorinkulutus on 3500-4000kcal sisältäen suhtellisen paljon aerobista liikuntaa. Vuorokauden ruokailut kirjaan ylös ja pidän ne 2500kcal tasolla. Näin laihdun väkisin vaikka kuinka tupakan lopetus hidastaisi aineenvaihduntaa (90kcal/päivä?!). Eli puhdasta matematiikkaahan tuo vain on ja tottakai itsekuria vaativaa hommaa ;)
  Eli ei todellakaan helppoa aina ole vaikka edellämainitulla kulutuksellani syönkin päivittäin herkkuja, pitsaa ym kohtuudella. Tupakan lopetettua se suurin ongelma on aivan käsittämätön himo ravata jääkaapilla varsinkin iltaisin. Helposti menisi kulutetut kalorit yli. Siihen en osaa ottaa kantaa miten erinäiset sairaudet vaikuttavat ihmisen painon hallintaan ja niiden kanssa homma varmasti menee eri tavalla.
 • _"Tuon kyllä tiesin ja luotan vankasti yksinkertaiseen matematiikkaan ( kuluta enemmän kuin syöt)...Eli puhdasta matematiikkaahan tuo vain on ja tottakai itsekuria vaativaa hommaa"

  Normaalistihan seo n juurikin näin, mutta tässä ketjussa kirjoittelinkin tuosta että elimistö lakkasi toimimasta, rasva-aineenvaihdunta tuntui lakkaavan täysin kuukausia kestäneestä kalorivajeesta huolimatta.
  Vasta lääkityksen tehottua ja ehkä osaltaan ruokavaliomuutoksesta johtuen alkoi paino putoamaan.
  Tosin tuosta mikä putosi on tullut noin puolet takaisin, lopetin itseni "rääkkäämisen" eli jatkuvasti reilulla kalorivajeella olemisen ja liiallisen liikunnan josta en koskaan kunnolla palautunut, noin puoli vuotta sitten (tein sitä 2,5 vuotta).

  Juuri nyt on taas jonkun aikaa ollut pahempia hengenahdistuksia, lopetin pari kk:tta sitten fodmapin ja nyt aloittelen uudelleen, sillä oireet pysyi hallussa pari vuotta.
  Kilpirauhasen sairaus on tehnyt jotain pysyvää ruoansulatuksellekin/suoliston toiminnalle, huolimatta että vetelen nyt joka päivä 200mikrog tyroksiinia ja labrat on kunnossa.
  En usko että tässä on kuitenkaan kyse vain ruoansulatuksesta ainakaan nyt, pitää varailla aikaa lääkärille, hengenahdstukselle kun on monia syitä, vaikkapa mykoplasma tai alkava reuma kun noita pahoja nivelkipujakin riittää.

  Joskus turhauttaa, se että elimistö ei enää toimi kunnolla ja kun sitä halua olisi siihen kunnon ylläpitoon. Elämän ivaa, kannattaa nauttia niistä terveistä päivistä silloin kun niitä on, itsekin nautin siitä jäljellä olevasta kun aina voi mennä paljonkin huonommaksi.

  Tupakkaa ei silti enää tee mieli, ei edes niissä turhautumisen olotiloissa kun tuntuu että millään ei ole enää mitään väliä.
  Kohta tulee kolme vuotta täyteen, juuri ostin uuden parin tonnin telkkarin tupakkarahoilla...kaikki on laitettu säätöön mitä ennen meni savuna ilmaan.

  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Hengenahdistus ja voimattomuus jatkuu edelleen.
  Ensi viikolla labroja, sydänfilmi, keuhkokuvat ja spirometria lääkkeellä ja ilman.
  Rasituskokeisiin myös jossain vaiheessa.
  Lääkäri epäilee sepelvaltimoiden ahtaumaa...oli mikä tahansa, mutta kunpa viimein selviäisi syy tuolle inhottavalle hengenahdistukselle.

  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Tsemppiä tutkimuksiin. Minulle on tehty kaikki nuo mainitsemasi tutkimukset, jotkut useampaankin kertaan.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.