Isot kiitokset!

Stumppi keskustelupalsta on saanut kiitosta ja ulkopuolista huomiota foorumin hyvästä tasosta.

Haluamme kiittää kaikkia keskusteluihin osallistujia ja vierailijoita Stumppi.fi:ssä. Erityisesti, te konkarit, jotka vuodesta toiseen olette mukana ja kannustamalla erittäin osaavalla tavalla uudempia tulokkaita ansaitsette todella suuren kiitoksemme.

Erikoistutkija Terhi Kurko on tutkinut tieteellisesti Stumppi.fi ‐tupakasta vieroituksen keskustelufoorumia. Stumppi.fi sosiaalisena mediana on ollut laadukasta ja se on tarjonnut ihmisille tietoa, voimaantumisen tukea ja yhteisön tukea tupakasta vieroitukseen.

Stumpin keskustelupalsta oli esillä 10/2016 Fimean Lääkeinformaatio sosiaalisessa mediassa päivillä. Stumppi on toiminut esimerkillisenä keskustelupalstana jo vuodesta 2007. Stumpin keskustelupalsta toimii terveydenhuollosta saadun tiedon täydentäjänä, paikkana, josta saa konkreettista ja käytännönläheistä tietoa oikea‐aikaisesti silloin kuin sitä tarvitsee ja joka on kokemuksellista. Terhi Kurkon Stumppi.fi keskusteluista tekemän analyysin mukaan ihmiset antoivat yllättävän hyviä ja virheettömiä vinkkejä. Siellä uskalletaan tuoda esiin arkaluontoisia ja kyseenalaisiakin asioita.

Jatketaan yhdessä tällä hyvällä linjalla kohti ensivuoden 10-vuotisjuhlia. Toiveena on toki, että RAY antaa jatkorahoitusta hankkeellemme myös ensi vuodeksi.

Stumppi foorumista puhuttiin myös YLE Ajantasassa, joka on kuunneltavissa kohdasta 19:50

http://areena.yle.fi/1-3726088#autoplay=true 

Viestejä yhteensä

 • editoi marraskuu 2016
  Täältäkin voisi jakaa kiitosta, muutama nimimerkki on jäänyt jo nyt mieleen valtavasta tuesta ja ymmärryksestä omalle prosessille. Tämä foorumi saattaisi toimia vieläkin paremmin, jos tekninen toteutus olisi vähän modernimpi.

  Sisällön ja toimintafunktion osalta tämä on ainakin näin lyhyellä kokemuksella erittäin onnistunut projekti, mutta ulkoiset puitteet voisivat olla vielä hiukan paremmat. Mielestäni tällainen foorumin rakenne on nykymaailmassa hieman vanhahtanut ja käyttäjille jopa vaikeahko. Täällä on paljon alaosioita.

  Mielestäni nykymaailmaan foorumille parempi rakenne olisi esimerkiksi Discourse-pohjainen käyttökokemus. Discourse-pohjaisia foorumeita löytyy aika paljon ihan googlettamalla, mutta tällainen foorumi on mielestäni käyttäjäystävällisempi ja tekniseltä toteutukseltaan parempi.

  Mielestäni tällaisessa ratkaisussa, joka esim. tällä foorumilla on viestien lainaaminen on hieman seikkaperäistä ja vaatii käyttäjältä hieman työtä, että lainaukset saa toteutettua helposti oikeista kohdista. Toinen asia, mikä olisi nykymaailmassa äärimmäisen kivaa, olisi mahdollisuus suoraan viesteistä tykkäämiseen, jolloin samaa asia ei tarvisi kirjoittaa useaan otteeseen osoittaakseen tukea edelliselle käyttäjälle tai jonkun toisen ilmaistessa myös oman mielipiteen voisi helposti tykätä toisen mielipiteestä suoraan ilman, että erikseen tarvii kommentoida tykätäkseen tästä.

  Tällaisia pienehköjä teknisiä toteutustoiveita, muuten sisällöllisesti ei ole valittamista. :)

  Extrapisteet sen sijaan tästä laskurista, joka on tekniseltä toteutukseltaan loistava ja erittäin yksinkertainen + konkreettinen tapa muistuttaa lopettajaa siitä, kuinka kauan hän oikeasti jo on ollut savuttomana.
 • Hyvää kommentointia peterra. Mitään peukutus-hömppää en kuitenkaan tänne haluaisi, se kuuluu jonnekin muualle..
 • vko kirjoitti:
  Hyvää kommentointia peterra. Mitään peukutus-hömppää en kuitenkaan tänne haluaisi, se kuuluu jonnekin muualle..
  Näin minäkin aikanaan suhtauduin tuohon asiaan, kun sitä ensimmäistä kertaa minulle ehdotettiin eräällä toisella foorumilla. Muistaakseni silloin aika lailla 90 % käyttäjistä ilmaisi, että tykkäys yms. funktiot ovat turhia ja ilman pärjätään loistavasti. Toista oli, kun käyttökokemusta uudesta alkoi kertyä Discoursesta enemmän yllättäen 90 % myönsi, että enää ei kannata palata vanhaan.

  Se helpottaa oikeasti ketjujen luottavuutta ja juttujen määrää, kun joka kerta ei tarvitse toistaa saman asian vuoksi samaa asiaa uudessa viestissä vaan voi esimerkiksi oikeasti vaan peukuttaa jonkun kommenttia, josta on samaa mieltä. Tällä tavalla oman kokemukseni mukaan keskustelu on pääosin laadukkaampaa ja enemmän uusia näkökulmia keskusteluun tuottavaa.

  Ilman näitä funktioita samoja sisältöjä sisältäviä viestejä on toisteisesti todella paljon ja tältä osin paljon myös turhia viestejä. :)
 • Hienoa "Stumppi työryhmä" :)

  Ehdottelin tuossa yhdessä ketjussa josko Hengitysliitolla olisi mahdollisuus antaa jokin kunniakirja, lahja tms kiitos tämän palstan aktiivisimmille konkareille.
  Mielestäni ainakin ehdottomasti Melisa ja vko olisi tässä joukossa.
  Toki täällä jokainen kannustus toisilleen on arvokasta ja tärkeää.
  Eiköhän RAY:lla tällaisen tukemiseen ole rahaa, eikös vielä yhdisty Veikkauksen kanssa lähitulevaisuudessa :)

  Foorumeita on tosiaan modernimpiakin, mutta meneehän se tälläkin ja eikös tämä vasta hiljattain startannut uudella pohjalla :)
  (Itse en myöskään ole peukutusten suuri ystävä, mm. sen takia lopetin facebookin käytön kokonaan)
  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • MelisaMelisa Espoon etelärannikko
  editoi marraskuu 2016
  Joskus aiemmin oli esim. Tupakka.org:n foorumilla peukutus tai vissiin tähditys, sitä oltiin sittemmin vastaan. Ymmärrän Peterra, olet nuoremman polven edustaja ja ehkä olisi modernia toimintaa tuollainen peukutus. Toisaalta, ei ehkä tarvitse aina edes kopioida toisen sanomaa, voi viitata siihen nimellä.  Jokainen mielipide on arvokas, ja vaikka asia toistuukin, ei se mielestäni haittaa, koska jokaisella on voi olla siihenkin jotenkin omaa sanottavaa.
  Sen sijaan joka asiasta uuden otsikon tekeminen tuhlaa hirveästi sivuja.  Siis sellainen, että nyt X keksi sen asian, nyt X on huomannut jonkun muun jutun, nyt X:llä on vaikeaa jne... siis samalta käyttäjältä. Tottakai eri linjoihin kuuluvat Ärsytystarinat, Tuuletusnurkka ja monet monet muut. Kuukausilopettajien sivut ovat hyvä juttu, vaikka käydäänkin ristiin rastiin toisten poteroissa lukemassa ja kirjoittamassa.
  Stumppi on uudistunut jo kaksi tai kolme kertaa 9 vuoden aikana. Aina voidaan kehittää, sekin on totta. Mutta viime kädessä vasta käyttäjät tekevät Stumpin. Raamit voivat olla kehnommatkin ja silti toimivat.
  40 vuotta savuttamista ja sitten lopetus 18.8.2005. Motto: Ei koskaan henkostakaan.

 • Ihan ensimmäiseksi sanon, että hienoa, että tällainen foorumi on olemassa! Henkilökohtaisesti voin sanoa, että tämä paikka on osaltaan auttanut ja tukenut minua pysymään savuttomana.

  Minusta tämä foorumi kelpaa tällaisenaankin, toki saman asian toisto useamman threadin (= ketjun) voimin on vähän niin ja näin. Haku-toiminnolla saattaa löytää samasta asiasta jo olemassaolevan ketjun ja voi siihen sitten kirjoittaa eikä tarvitse aloittaa uutta ketjua. Ymmärrän kyllä, että kaikki eivät ole ns. guruja, jotka osaavat sitä sun tätä. Mutta, tälleen IT-alan ammattilaisena sanon, että "keep it simple". Sovelluksen ei tarvitse olla monimutkainen ollakseen hyvä, hieno ja käyttäjäystävällinen.
 • Mintio kirjoitti:
  Ihan ensimmäiseksi sanon, että hienoa, että tällainen foorumi on olemassa! Henkilökohtaisesti voin sanoa, että tämä paikka on osaltaan auttanut ja tukenut minua pysymään savuttomana.

  Minusta tämä foorumi kelpaa tällaisenaankin, toki saman asian toisto useamman threadin (= ketjun) voimin on vähän niin ja näin. Haku-toiminnolla saattaa löytää samasta asiasta jo olemassaolevan ketjun ja voi siihen sitten kirjoittaa eikä tarvitse aloittaa uutta ketjua. Ymmärrän kyllä, että kaikki eivät ole ns. guruja, jotka osaavat sitä sun tätä. Mutta, tälleen IT-alan ammattilaisena sanon, että "keep it simple". Sovelluksen ei tarvitse olla monimutkainen ollakseen hyvä, hieno ja käyttäjäystävällinen.
  IT-alan ammattilaisen tietänet myös, että Discourse ei ole monimutkainen. Discourse on yksinkertaisesti sekä graafiselta asultaan, luettavuudeltaan ja käytettävyydeltään huomattavasti parempi kuin perinteisen mallin foorumi ja tästä on itselläni aika kattavat kokemukset. Itseäni kiinnostaa foorumi kuin foorumi ensisijaisesti puhtaasti sisällön puolesta, mutta esim. täällä lainaaminen on mielestäni aivan turhaan "turhan vaikeaa" ja moniasteista, kun olisi helpompiakin sovelluksia ja tapoja tehdä lainauksia kuin tämä.

  Mielestäni Discourse on kaikin puolin käytettävyydeltään kattavampi ja parempi ja tämä todennäköisesti lisäisi foorumin käyttöastetta. Mutta kuten aiemmin sanottu, tärkeintä jokaisella foorumilla on se, mitä se foorumi tekee - se on paljon ja moninverroin tärkeämpää kuin se, millaisessa kuoressa tämä lähetetään. Graafinen ilme ja käyttökokemuksen parantaminen eivät sinänsä liity foorumin sinänsä tärkeään asiaan, mutta mikäli graafinen ilme ja käytettävyys ovat paremmalla tasolla ne yleisesti toimivat avaimena foorumeille ja houkuttelevat asiakasta herkemmin myös rekisteröitymään.

  Fakta on se, että rahoituksen näkökulmasta valitettavan usein riippumattomuus on ihan se ja sama, koska usein rahoittajat, oli sitten yleishyödyllinen tai yleishyödytön, haluavat ainoastaan tiedon siitä, millaista kävijävirtaa foorumi palvelee. Mitä isompi asiakaskunta uskaltaa rekisteröityä ja puhua sitä todennäköisemmin foorumi säilyttää elinvoimansa ja pitkäkestoisen merkityksensä.

  Itse olen useammalla discourse-pohjaisella foorumilla mukana ja minusta käytettävyys yksinkertaisesti on niin paljon parempi, että olen tähän malliin henkilökohtaisesti koukusta. Foorumi, joka makaa niin kuin tämä on mielestäni työläs ja funktioiltaan vaikea, joka ainakin omalta osaltani aika kauan nosti sitä kynnystä rekisteröityä, vaikka rekisteröityminen sinänsä on helppoa.
 • editoi marraskuu 2016
  Foorumeiden suurkuluttajana tykästynyt XenForo tai phpBB softiin.
  Discoursea selailin äsken muutamaa foorumia, ei kokemusta aiemmin, ehkäpä siihenkin tottuisi.

  https://web.archive.org/web/20070305013700/http://www.tupakka.org/asp3/keskustelu1.asp?do=lista&id=102  
  On tää nykyinen kuiteski parempi :)

  Ei tule mitään "poteroita" katseltua, uusimmat viestit niin PC:llä kuin kännykälläkin jossa näkyy kaikki kategoriat (Androidilla tuohon ei pääse kuin puhelin vaakatasossa :) )

  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Kiitokset myös Stumppi työryhmälle!

  4.6.2016 illasta se loppu, ei oo sittemmin ollu tupakille hoppu 
 • MelisaMelisa Espoon etelärannikko
  editoi marraskuu 2016
  Nimenomaan Stumppi-työryhmälle kiitokset. Tämän viimeisen korjausliikkeen hiontakin meni lopulta kohilleen.
  Minä tykkään Stumpista ja sen ulkonäöstä. Jollain keskustelupalstoilla rimpsut kasvavat järkyttävän pitkiksi ja vaikeasti seurattaviksi.
  En usko, että foorumin ulkonäkö olisi karsinut ihmisiä. 
  Stumppi on vertaistukifoorumina saanut hyvät arviot. Se on tärkeä asia ja antaa uskoa siihen, että se myöskin auttaa ja tukee lopettajia. 

  40 vuotta savuttamista ja sitten lopetus 18.8.2005. Motto: Ei koskaan henkostakaan.

 • Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille mielipiteistä ja kommenteista tähän mennessä. Olemme tietoisia sivuston puutteista ja kehitystarpeista. Valitettavasti vasta vuonna 2017 on mahdollista uudistaa sivustoa (sikäli kuin RAY myöntää Stumpille jatkorahoitusta. Tämä selviää joulukuussa).
 • Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille mielipiteistä ja kommenteista tähän mennessä. Olemme tietoisia sivuston puutteista ja kehitystarpeista. Valitettavasti vasta vuonna 2017 on mahdollista uudistaa sivustoa (sikäli kuin RAY myöntää Stumpille jatkorahoitusta. Tämä selviää joulukuussa).
  Tämä ymmärrety! Kiitos vastauksesta :) Ja tosiaan kuten sanottu, sisällöllisesti tällä kyllä pärjätää iha loistavasti. :)
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.