Lopettaminen osoittautui rankemmaksi kuin kuvittelin (masennus/psyyke)

editoi tammikuu 2017   Vieroitusoireet
Tilitin jo toisessa osiossa aiheesta, mutta ajattelin jatkaa itkuvirttä vielä täällä, kun tuntuu että vuodattaminen vähän helpottaa oloa.

Lopussa kyssäri / tl:dr mikäli koko vuodatusta ei jaksa lukea.


Tupakanpolton lopettamisesta on aikaa noin pari kuukautta, vieroitusoireita tuli pidettyä poissa Champix kuurilla ja se toimikin kyllä siinä tosi hyvin.
12vk Champix kuuri loppui mutta ilmeisesti vieroitusoireet on edelleen päällä.
(Lääkäri ei suositellut Champix kuurin jatkamista pidempään, enkä sitä mielellään jatkaisikaan)

Paljon on itsellä nyt menossa samaa oiretta mitä muiden kirjoittamana olen lukenut, eli kovasti masentunut olo, jonkinlaisia ahdistus/toivottomuustiloja pukkaa useaan kertaan päivässä, yksinolemisen pelko ja selittämätön menetyksen tunne.

Heräämisen jälkeen on semi-ok fiilis, mutta parin tunnin kuluessa olo on jo aika kehno. Kahden maissa päivällä yleenä viimeistään ensimmäinen isompi ahdistuskohtaus ja neljän/viiden maissa toinen. Lievempiä kohtauksia on pitkin päivää ja alkuiltaa.
Olo yleensä helpottaa myöhäisiltaa kohden (koputan puuta), ja tähän asti on nukkuminen onneksi onnistunut aika hyvin (koputan jälleen puuta).

Tutut arkiset asiat tuntuu laukaisevan herkästi ahdistuskohtauksen. Esim. joitakin TV-sarjoja joita aiemmin tykkäsin seurata, en kykene nyt katsomaan. Ja jotain tiettyjä sarjoja on niin kova ikävä että tekee todella pahaa. (Joo, on aivan naurettavaa turata jonkin typerän TV-sarjan perään mutta nyt yhtäkkiä en sille mahda mitään)

Töihinpaluu tämän viikonlopun jälkeen pelottaa aivan helvetisti, työn, työpaikan ja työasioiden ajattelu laukaisee ahdistavan olon.

Lenkkeily ja ulkoilu helpottaa oloa, mutta vaikutus ei kestä kovin kauaa.

Itsellä nämä oireet on olleet päällä nyt neljä/viisi päivää, en osaa sanoa onko pahenemaan vai helpottamaan päin..vai onko mitään muutosta ollut. Mutta huolestuttaa se että mikäli nämä olot jatkuu niin ei tule normaalielämästä kyllä mitään.

Erikoiseksi omasta mielestä tilanteen tekee se, ettei tupakkaa kuitenkaan tee yhtään mieli.

Onko kellään ollut näiden myöhemmän vaiheen vieroitusoireiden/masennusoireiden kanssa niin hyvää tuuria että ne olisi jääneet lyhytaikaisiksi?

Viestejä yhteensä

 • editoi tammikuu 2017
  Tähän asti tämä päivä on mennyt ihmeen hyvin. Syvempää masennus/ahdistuskohtausta ei tänään vielä ainakaan ole tullut.

  Nyt on vähän sellainen tunne, että taustalla on varmaan ollut masennusta jota on tullut nikotiinilla lääkittyä. Ja se masennus nyt mahdollisesti nostaa päätään esiin.
  Kun ajattelee paria kulunutta vuotta, niin elämään ei ole oikein mitään muuta mahtunut kuin työntekoa työnteon päälle.
  Nyt lienee pieni elämäntapamuutos enemmän kuin paikallaan.
 • MelisaMelisa Espoon etelärannikko
  Sekin hyvä puoli lopettamisessa on, et moni on korjannut elämänlaatua muillakin alueilla. Mielestäni myös jonkinlainen itsetuntemus lisääntyy. Joutuu jumppaamaan usein ajatuksiaan ja asenteitaan. Ennen monikin kulki kuin sumussa asioiden ohi, jopa itseään tavallaan pettäen. Olen usein kuullut, et tunteetkin tulevat helpommin pintaan.
  Tsemppiä quitter!
  40 vuotta savuttamista ja sitten lopetus 18.8.2005. Motto: Ei koskaan henkostakaan.

 • Jossain vaiheessa itselläni tuli aikoinaan sellainen olo, että ei ahdistanut mikään. Tuli sellaisia hetkiä, jolloin normaalisti olisin ahdistunut, mutta se hetki vain viivähti mielessä ja sitä ei tullutkaan. Masennus on ihan normaali tupakan vieroitusoire, joka joillakin kestää pidempään ja toisilla lyhempään. Voi toki olla että masennusta on ollut jo ennen tupakoinnin aloittamista. Se lääke mitä söit, on alunperin masennuslääkkeeksi suunniteltu, mutta sen huomattiin tehoavan tupakoinnin lopettamiseen, niin se valjastettiin siihen tarkoitukseen. 
 • Itsekin muistelin että myös Champixia on joskus käytetty mielialalääkkeenä, ehkä se on ollut sitten väärää tietoa. Psyykkeeseen se silti saattaa vaikuttaa.

  http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=6063&i=PFIZER_CHAMPIX
  Sinun on hyvä olla tietoinen siitä, että tupakoinnin lopettamisyritykseen voi liittyä vakavia neuropsykiatrisia oireita, kuten kiihtyneisyyttä, masentunutta mielialaa tai käyttäytymisen muutoksia, käytitpä CHAMPIXia tai et. Jos sinulla ilmenee tälläisia oireita, sinun on otettava yhteyttä lääkäriin tai apteekkihenkilökuntaan.

  Haittavaikutuksista muutama poiminta psyykeen puolelta:
  • paniikintunne, ajattelun vaikeudet, levottomuus, mielialan vaihtelut, masennus, ahdistus, aistiharhat, sukupuolivietin muutokset
  • itsetuhoiset ajatukset
  • muutokset ajatustavassa tai käytöksessä (kuten aggressiivisuus).
  • sairaudentunne tai onneton olo, ajattelun hidastuminen
  • todellisuudentajun menetys ja kykenemättömyys ajatella tai arvioida asioita selvästi (psykoosi)
  • poikkeava käytös


  ~160 000 savuketta ja lopetus 31.01.2016 --> ilman nikotiinia 01.03.2016
 • Tilannepäivitystä taas.
  Välillä olo tuntuu aika tavalliselta ja hyvältä, jopa lähes onnelliselta. Ja aivan yhtäkkiä olo on kuin joku läheinen olisi juuri kuollut tai olisi itse kuolemaisillaan, ahdistaa ja huimaa. Eli jokin paniikkikohtauksen tapainen siis.

  Hyvin vaikea itse arvioida että onko tämä menossa huonompaan tai parempaan suuntaan. Mutta näitä "paniikki / ahdistuskohtauksia" tulee kerran tai pari päivässä ja aina lähes samaan kellonaikaan. Kohtaustunne ei itsessään kestä kauaa, mutta siitä ylös kipuaminen vie tolkuttomasti aikaa, ja taustalla olo onkin pääosin masentunut.

  Lääkäri määräsi Oxaminia kohtauksiin. Suositteli että otan vain tarvittaessa. Kokeilin, väsyttää ja rentouttaa mutta ei auta ahdistavaan oloon lainkaan.

  Todella vaikea päätellä itse että onko tämä pääasiassa tupakanvieroituksesta johtuvaa vaiko enemmän jotain muuta.
 • Ahdistuskohtaukset on ehkä jonkin verran helpottaneet kun olen yrittänyt pitää itseni fyysisesti aktiivisena ja henkisesti tyhjäkäynnillä. Pienikin stressitilanne tai stressin aihe edelleen herättelee noita ahdistusfiiliksiä.

   Tupakka oli ennen sellainen stresilääke, mitä tuli vedettyä heti kun tuli vähänkään veemäinen tilanne vastaan. Nyt kun sitä helpotuskonstia ei ole, niin olo pääsee noissa tilanteissa menemään aika kehnoksi.

  Toisalta, usean vuoden ajan on ollut enemmän tai vähemmän jatkuva ja voimakas stressitila päällä, ehkä sekin pitkässä juoksussa jotain ikävää aiheuttaa ja siitäkin nyt kärsin.
 • MelisaMelisa Espoon etelärannikko
  Toivottavasti kohtaukset harvenevat ja lieventyvät ajan kuluessa. Jos niitä tuli myös tupakoidessa, ei lopettaminen varsinaisesti niitä laukaissut. Oletko yrittänyt hengittelemällä helpottaa oloasi. Tarkoitan niitä syvään hengityksiä, hengityksen pidättämistä ja hidasta uloshengitystä. Kuulostaa naiivilta, mutta rentouttaa kummasti. Kun siihen keskittyy ja vaikka laskee sekuntejä 8-4-8, ei ajattele muuta. 
  Kokeile!
  Tsemppiä!

  40 vuotta savuttamista ja sitten lopetus 18.8.2005. Motto: Ei koskaan henkostakaan.

 • Kovin on samankaltaiset oireet täällä. Täytyy vaan jaksaa etiäpäin ja uskoa, että parempaanpäin mennään.

  Paljon voimia sinne. Kyllä me tästä selvitään  :)
 • NikolNikol Ouluntienoo
  editoi huhtikuu 2017
  Oireet ovat tismalleen samat täällä  :o

  Jännä miten kelloa katsomalla voi ennustaa masennuksen ja ahdistuksen. Tietää valmistautua kävelylle tai muuhun harhauttavaan aktiviteettiin.

  Ja tosiaan itsellä kyllä tekee mieli tupakkaa tuollon, onnellisuuden aikana ei.


Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.