Tupakka ja kilpirauhanen - kertokaa kokemuksia jos on!

Pyydän kokemuksia tupakan ja mahdollisesti myös alkoholin käytön muutoksista kilpirauhasen toimintaan :o . Lääkärit eivät mainitse/tunnusta mitään yhteyttä/tietoa siitä miten oma toiminta vaikuttaisi tai yleensäkään tietoa mikä voi laukaista häriötoiminnan. Itsellä alkoi liikatoiminta reilu vuosi sitten (tupakoin silloin) ja Tyrazol -lääkkeellä se laski normiarvoihin noin kuukaudessa. Mutta toinen arvo, joka oli aivan liian alhainen, on pysynyt liian alhaisena. Viimeksi siinä oli pieni muutos ylöspäin, kun olin ollut savuton ja tipaton noin 3 viikkoa (ja savuton edelleen, tipatonkin melkein 100 %:sti).
Pyydän kokemuksia kilpirauhasen toiminnan muutoksista! Pyydän myös aina kertomaan, onko ollut kysymys liika- vai vajaatoiminnasta. Pelkkä "heikkeni/parani" voi tarkoittaa kumpaa tahansa jos ei samalla kerro, onko ongelmana ollut liika- vai vajaatoiminta.

Viestejä yhteensä

 • Jatkan vielä, että lokakuun (2019) lopettajissa oli tästä jo hyvää keskustelua (Kiitos Tuusannuuska, vko, packman) lokakuun lopulla (taisi olla 28.päivä) ja viitteitä vaikutuksesta on, lähinnä siten että tupakka voi stimuloida kilpparia ja lopettaessa voi joutua vähentämään (hidastavaa) lääkitystä. Jos te "lokakuun kollegat" jaksatte kirjoittaa tähänkin vielä, niin suurkiitos <3 , myös niiden puolesta jotka eivät ole lokakuun ketjua seuranneet mutta joita asia kiinnostaa.

  Lisäksi toivon, että muista ryhmistä löytyy lisää kokemuksia. Siksi aloitin tämän "lopettamisaikaneutraalin" ketjun, johon toivottavasti saan kommentteja!

 • Vastasin jo tuonne lokakuun ketjuun. Minulla on muita vaikeampia kremppoja, joista osa on tullut tupakasta. Eli en oikein usko, että kilpirauhasjuttu olisi tupakasta johtuvaa, varsinkin kun ne pienet arvojen heitot on tullut vasta äskettäin.

 • Kiitos vko kommentista! Googletin äsken englannin kielisellä hakusanalla, niin löytyi tietoa, että nikotiini voi lisätä yliaktiivisuutta ja toisaalta vähentää vajaatoimintaa ja lisätä (erityisesti yliaktiivisuustilanteessa) silmäoireita (kuten silmien pullistumista). Silti haravoin edelleen kokemuksia. Tällä palstalla jos missä niitä voisi löytyä.

 • Löysin joltain kilpirauhassivustolta maininnan että tupakointi kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa ja lopettamisen jälkeen arvot voivat heittelehtiä noin vuoden, erityisesti vajaatoiminnan suuntaan. Paha kyllä en muista enää mistä sen luin...
 • Jännityksellä odotan omia TSH ja T4V arvoja, jotka sovittiin tähän joulukuun loppuun. Samalla pitäis myös tarkistaa kolesterolit (ovat vastanneet 60 v ja 100 kg miestä -näin lääkäri tulkitsi ne)

  Laitoin tämän keskustelun suosikkeihin eli seuraan mielenkiinnolla keskustelua. Kilpirauhasen kanssa on jo taisteltu 30 vuotta :s
 • Eipä ole paljon tapahtunut kilpparin suhteen. Mulla todettiin, että Tyrazol ei auta pitämään alhaalla (vaikka on siis pysynyt viitearvoissa, on se "toinen" arvo liaan matala edelleen). Nyt syön 2,5 tabua päivässä (nostettiin 2:sta) ja odotan soittoa sairaalasta, jossa joskus ensi vuoden puolella minulle mitataan radiojodiannos. Se jotenkin tappaa kilpirauhastuotantoa ja voi joutua syömään taas loppuelämän tyroksiina. Juju on varmaan siinä, että pyritään osumaan oikeaan eka kerralla, vaan se kuitenkin on hakuammuntaa. Päivitän tätä superlyhyttä ketjua kun tiedän paremmin. Löysin jotain englanninkielisiä artikkeleita tosiaan siitä, että tupakointi voi lisätä liikatoimintaa ja päinvastoin (lopettaminen laskea).

 • Tuusannuuska; onko sun arvot siis heilahdelleet kovasti vai olleet pääasiassa yläkantissa?

 • Hyperthyroidism quit smoking hakusanoilla löytyi linkkejä Pubmediin, jossa siis lääketieteellisiä tutkimuksia julkaistaan. Yksi tutkimus käsitteli hiirillä tehtyjä kokeita aiheesta: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4481724/

  Pitkäaikaisen nikotiinin vieroitus laski kilpirauhashormoniarvoja 9%. Eli vajaatoiminta pahenisi ja liikatoiminta paranisi. Tosin tuossa todettiin ettei asia välttämättä oo niin yksioikoinen.
 • Perunaaiti, sain kilppari vaivat parikymppisenä liikatoimintana, kivasti oli energiaa ja paino anorektinen kunnes koko värkki tulehtui. Siinä 10 vuoden aikana sitten olin vajaalla, liikatoiminnalla ja tulehduksella, niin että luojan kiitos pääsin leikkaukseen. Loppui tykyttelyt, kortisonin syönti, 40 kilon painon heittelyä... Vaikka joudun loppuelämän syömään thyroxiniä, ei haittaa. Nyt 20 vuotta arvot pysyneet suositusten mukaisina, hieman yläkantissa, että pääsen sängystä ylös ja pysyn energisenä. 1-1,5 thyroxia vuoropäivin. Jännityksellä vain odotan vaikuttaakohan tupakoimattomuus arvoihin, kun oon kuullut sen suuntaisia juttuja.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.