Champixin jakelu keskeytettiin 7/2021

Pfizer on vetänyt pois lääketukkukaupasta valmiste-eriä nitrosamiiniepäpuhtauden vuoksi. Uusien erien saaminen on keskeytynyt jatkotutkimusten ajaksi.

Champix-valmisteen vaikuttava aine on varenikliini, ja valmistetta käytetään tupakoinnin lopettamiseen aikuisille.

Epäpuhtaus, N-nitroso-varenikliini, on ihmiselle mahdollisesti karsinogeeninen yhdiste. Valmisteesta saatavat odotetut hyödyt rajoitetun ajan (12–24 viikkoa) käytettynä ovat merkittävästi suuremmat kuin väliaikainen altistuminen N-nitroso-varenikliinille. Lisäselvitysten ajan ja saatavuuskatkoksen vuoksi Champix-valmistetta ei toistaiseksi määrätä uusille potilaille.

https://www.fimea.fi/-/champix-valmisteella-saatavuuskatkos-nitrosamiiniepapuhtauden-selvittamisen-ajan

Viestejä yhteensä

 • Koska lääke ei ole saatavilla, en käy kehumaan sitä ihmelääkkeeksi, jota ilman ei voisi lopettaa. Aivan mainiosti voi, ja ilman päätöstä senkään avulla savuttomuutta ei pysty pitämään yllä.

  Minä jouduin lopettamaan sen käytön 52 vuorokauden jälkeen.

  Suosittelen tueksi muita korvaavia: purkkaa ja laastaria. Joillekin voi sopia bupropioni.

  Päätös on ykkönen.

 • Olen seuraillut saatavuushäiriötiedostusta Fimean sivuilta (https://www.fimea.fi/laakehaut_ja_luettelot/saatavuushairio-uusi), josta näkyy että saatavuuskatkoksen (tämänhetkinen) kesto on 31.3.22 asti...

  Aloitin oman Champix-kuurini 16.8. jemmaamillani lääkkeillä (edellisiltä yrityksiltä +työkaverilta ylijääneet) ja ne riittävät 12.1.22 asti. Onneksi! Kova tupakoitsija olen ollut, nyt 2kk 3 pv savutta.

 • MelisaMelisa Espoon etelärannikko
  Apricot, varmaan riittävät saamaan sut selville vesille. Se on sit vaan omasta päästä kiinni, et osaat toimia kuin savuton. No, olet nyt jo harjoitellut aika kauan.
  Onnittelut kahdesta kuukaudesta!
  40 vuotta savuttamista ja sitten lopetus 18.8.2005. Motto: Ei koskaan henkostakaan.

 • Hyvin sä vedät @Apricot!
  Olen ymmärtänyt, että jotkut ovat puolittaneet loppupään Champixeja, jotta riittävät pidempään. Voisiko sellainen toimia sulla?
 • Hieno homma Aprikoosi! Tuolta lopettaneista löytyy elokuisten oma ketjukin, jos haluat joskus vähän kannustaa muita, saada tukea ja jutella asioista.

 • Sattuisiko keltään löytymään ylimääräistä Champixia, jolle ei ole omaa tarvetta? Lopettamisen tarve olisi akuutti ja tähän tutustuttuani, luulisin tämän olevan paras/ainut vaihtoehto minulle. Sain jo reseptinkin, mutta nyt selvisi tämä saatavuusongelma.
 • editoi marraskuu 2021

  Tarkoitus ja tavoite edellä olevassa viestissä on varmasti hyvä, mutta muistutuksena kaikille, kuten vanhassa yle.fi jutussa mainitaan:
  "Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta muistutetaan, että toiselle määrättyjen lääkkeiden syömiseen liittyy aina riskejä.
  Yksityisen henkilön lääkkeiden myynti on laitonta. Viime kädessä kysymys on lääkerikkomuksesta."

  Linkki ylen juttuun (siirryt toiselle sivustolle): https://yle.fi/uutiset/3-6797876

  Ystävällisin terveisin Stumppi tiimi

 • Kannattaa kokeilla tuota lääkettä. Olen polttanut 26 vuotta säännöllisesti ja viimeaikoina meni iso L&M aski siis 30 kpl päivässä. Nyt lähtee neljäs viikko ilman tupakkaa! Lopetin tupakoinnin jo ennen tavoiteaikaani (2 vkoa), koska se maistui pahalta ja ei enää vastannut tarkoitustaan. Sivuoireita pahoja ei ole tullut; ainoastaan kuvotus, joka menee minuuteissa ohi. Minulle on ollut yllättävän helppoa olla polttamatta ja olenkin itsestäni ylpeä, että tuon lääkkeen avulla minä kykenin tähän ja toivottavasti lopetan tupakoinnin ainiaaksi! Vieroituoireita ei ole ollut, vaikka en käytä purukumia tms.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.